17/6/13

Dimi Wise

Παθητικό κάπνισμα - Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να μην προκαλεί άμεσα ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παραμελούμε και να το προσπερνάμε. Μελέτες έχουν δείξει και έχουν επιβεβαιωθεί αυξημένοι κίνδυνοι στα ακόλουθα:


Στη βρεφική ηλικία και τα παιδιά:


http://zeldalily.com/wp-content/uploads/2010/02/smoking-during-pregnancy-heightens-risk-of-sids-500x332.jpg - γενετικές ανωμαλίες 

 - σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) 
 - χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση 
 - ασθένειες στα παιδιά 
 - λοίμωξη του μέσου ωτός (αυτί) 
 - μαθησιακή δυσκολία 
 - προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. κατάθλιψη, άγχος και συμπτώματα ανωριμότητας) 
 - αλλεργίες 
 - άσθμα 
 - βρογχίτιδα  
 - πνευμονία  
 - μηνιγγιτιδόκοκκος σε παιδιά 
 - καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά 


Σε ενήλικες:

http://www.econews.gr/wp-content/thumbnails/97928.jpg


- καρδιοπάθεια 

- εγκεφαλικό επεισόδιο
- καρκίνος του πνεύμονα 
- καρκίνος της ρινικής κοιλότητας
- επιδείνωση του άσθματος 

- κυστική ίνωση (επιδείνωση) 
- μειωμένη πνευμονική λειτουργία 
- καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
- διάφορες λοιμώξεις 
- μολύνσεις στα αυτιά 
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια 
- βρογχίτιδα 
- αλλεργίες  
- επιδείνωση του άσθματος, αλλεργίες και άλλα

Το παθητικό κάπνισμα και ο καρκίνος του πνεύμονα

http://1.bp.blogspot.com/-4bzWeNMUxZ4/UTx2VnCB2TI/AAAAAAABXTQ/12vcCShac2M/s640/2012-11-05+-+%CE%94.%CE%94%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%9F%CE%9B%CE%A5%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A5-12+-+%CE%88%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CE%B9+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82+%CE%BC%CE%B5+%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD+%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+-+%CE%A6%CE%A9%CE%A4%CE%9F+%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5+(1).jpg

Οι μη καπνιστές έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όταν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε διάφορους χώρους μαζί με άλλους καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων στους μη καπνιστές υπολογίζεται σε 16% μέσα στο σπίτι, που καπνίζει ο ένας σύζυγος και στο χώρο εργασίας, εκτιμάται αυξημένος κίνδυνος 17%.

 
Συμπεράσματα:


Τα στατιστικά μετά τις μετρήσεις που έγιναν, έδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα στις συζύγους των καπνιστών και της έκθεσης τους στο παθητικό κάπνισμα, από τον καπνιστή σύζυγό τους. Η αύξηση του κινδύνου είναι της τάξης του 20% για τις γυναίκες και 30% για τους άνδρες.


Το παθητικό κάπνισμα και οι άλλοι καρκίνοι


Οι συμβατικές μελέτες τείνουν να επικεντρώνονται στην εύρεση των επιπτώσεων στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Νεώτερες μελέτες συσχετίζουν το παθητικό κάπνισμα, με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, της ουροδόχου κύστης, των ρινικών κόλπων και του καρκίνου του εγκεφάλου.


http://3.bp.blogspot.com/-4wYJGyWWmp4/TeSC66P4SjI/AAAAAAAABxY/deIslUH74fw/s320/images.jpgΣτους καπνιστές, υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο:


στη νεφρική πύελο (σημείο του ουρητήρα που λαμβάνει ούρα από το νεφρό),στο αδενοκαρκίνωμα του νεφρού (οι αδένες του νεφρού),στα μέρη του στόματος και του λαιμού, όπως το χείλος, ο στοματοφάρυγγας (το πίσω μέρος του στόματος), ο λάρυγγας, και ο υποφάρυγγας (περιοχή κάτω από το φάρυγγα ή το λαιμό),στον οισοφάγο,στο στομάχι, το ήπαρ και το πάγκρεας.


Το παθητικό κάπνισμα και οι καρδιακές παθήσεις


Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μελέτες που έγιναν σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, έδειξαν ότι, το παθητικό κάπνισμα,  είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρδιακή νόσο. Οι δύο πρώτες αιτίες ήταν, το ενεργητικό κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου της τάξης του 30%.
 

http://4.bp.blogspot.com/-CuPTh_lWXhE/UQlgQy0NngI/AAAAAAAADVk/BAUVAFtUkF8/s1600/nosmoki.png

Από τότε, διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει μόνο ένας αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου, αλλά οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι. Με το παθητικό κάπνισμα, κάποιος που είναι στον ίδιο χώρο και καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα, ο μη καπνιστής επηρεάζεται, ακόμη και αν το εν λόγω πρόσωπο εισπνέει μόνο το 1% του καπνού. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στον καπνό προκαλεί επίσης συσσώρευση αιμοπεταλίων, μια κατάσταση όπου το αίμα αρχίζει να πήζει, και οι αρτηρίες γίνονται πιό στενές, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής ροής όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα δυσλειτουργούν.

Δώστε λοιπόν και την ανάλογη προσοχή στο παθητικό κάπνισμα, αν και στην πράξη είναι δύσκολο να συμβεί!

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :