17/6/13

Dimi Wise

Έγκαυμα από τον ήλιο και θερμοπληξία - Πώς θα προστατευτείτε

Εάν ξεκινήσετε ένα πρωί του καλοκαιριού και πάτε για μπάνιο στην παραλία, χωρίς την κατάλληλη προστασία, τότε μέχρι το απόγευμα, θα έχετε πιθανόν κάποιο έγκαυμα από τον ήλιο ή ακόμα και θερμοπληξία.

 
Τι ήταν αυτό που πήγε στραβά;


Ο ήλιος, όπως πιστεύουν πολλοί, μπορεί να σε μαυρίσει χωρίς να σου κάνει κάποιο έγκαυμα. Αυτό φυσικά είναι λάθος, γι'αυτό και οι περισσότεροι δεν φροντίζουν να έχουν μαζί τους κάποιο αντιηλιακό.

 
Το πιό συνηθισμένο πρόβλημα είναι το έγκαυμα από τον ήλιο. Προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, τόσο από την UVB όσο και από την UVA.
Τα επιφανειακά στρώματα του δέρματός μας στην πραγματικότητα υπερθερμαίνονται τόσο, που αρχίζουν και βγάζουν υγρά, κάτι σαν τη μπριζόλα που ψήνουμε (
θερμοπληξία). Μόλις η ζημιά γίνει, δεν υπάρχει καμία ιατρική θεραπεία, εκτός από το να την θεραπεύσει το σώμα από μόνο του. Τα φάρμακα για τον πόνο και τα δροσερά επιθέματα μπορούν να μας ανακουφίσουν κάπως από την ταλαιπωρία, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.
 
Σίγουρα η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα. Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10:00 το πρωί και 16:00 το απόγευμα. Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να το αλείφετε σε όλο σας το σώμα και στο πρόσωπο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο. Ακόμη και τα αντηλιακά που ισχυρίζονται ότι είναι αρκετά ανθεκτικά ακόμα και μέσα στη θάλασσα, θα πρέπει να τα βάζετε κάθε λίγες ώρες μετά από το κολύμπι.


http://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2012/05/sunbathe-575x382.jpg


Όταν ο πυρήνας του σώματός σας υπερθερμανθεί, όχι μόνο το δέρμα, τότε ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος. Ο πυρήνας του σώματος μπορεί να υπερθερμανθεί λόγω της άμεσης έκθεσης στον ήλιο με καύσωνα ή πολύ υψηλή θερμοκρασία, ειδικά όταν κάνετε κάποια δραστηριότητα. Κάτω από τους 26,6 βαθμούς Κελσίου αυτό συμβαίνει σπάνια. Πάνω από τους 54,4 βαθμούς Κελσίου, ο κίνδυνος είναι ακραίος. Μεταξύ
26,6 και 54,4 βαθμούς Κελσίου ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά.

Το σώμα υπερθερμένεται από ένα συνδυασμό της εσωτερικής θερμότητας (όπως στον πυρετού) και της εξωτερικής θερμότητας. Προκειμένου να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία, το σώμα πρέπει να είναι σε θέση να απαλλαγεί από την παραπάνω θερμότητα του σώματος. Σκεφτείτε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, για παράδειγμα. Αν ο ανεμιστήρας έχει πρόβλημα ή το νερό διαρρέει, τότε θα υπερθερμανθεί. Ομοίως, αν το σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί μέσα από την εφίδρωση, από ένα δροσερό αεράκι, από τα κρύα επιθέματα ή το δροσερό νερό, ή την ακτινοβολία, τότε θα υπερθερμανθεί.


Το πρώτο σύμπτωμα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε είναι οι κράμπες, λόγω ζέστης, που συνήθως συμβαίνουν στους μυς. Το τέντωμα των μυών σας πριν από την άσκηση, μαζί με την ενυδάτωση, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη από τις κράμπες. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να σταματήσετε την άσκηση, Δροσίστε το σώμα σας, και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, πιείτε κάτι κρύο ή δροσιστικό.


Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει πολύ νερό ή και νάτριο. Η βασική θερμοκρασία του σώματος είναι συνήθως μεταξύ 37,7 και 40 βαθμούς Κελσίου. Εκτός από τις κράμπες, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ζαλάδα, σύγχυση, κεφαλαλγία, ναυτία, εμετό και έλλειψη ούρησης. Για ηπιότερα συμπτώματα,
είναι χρήσιμο να δροσιστείτε άμεσα με έναν ανεμιστήρα ή να κάνετε ένα κρυο ντους. Ωστόσο, για τα σοβαρά συμπτώματα όπως, αποπροσανατολισμός, άλλα ψυχικά συμπτώματα, ή γρήγορο καρδιακό ρυθμό, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.
 
Εν ολίγοις, αποφεύγοντας το ζεστό περιβάλλον και διατηρώντας το σώμα σας καλά ενυδατωμένο, είναι η λύση για την πρόληψη από ηλιακό έγκαυμα ή ακόμα χειρότερα από θερμοπληξία. Και μία συμβουλή: Μην αφήνετε τα παιδιά ή τα κατοικίδια ζώα σας στο αυτοκίνητο, όπου ο ήλιος μπορεί να τα ψήσει κυριολεκτικά. Για την πρόληψη από το ηλιακό έγκαυμα ή την θερμοπληξία, μην ξεχνάτε να βάζετε πάντοτε αντιηλιακά!

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :