Σαλμονέλα:Τρόποι για να μαγειρέψετε το κοτόπουλο με ασφάλεια

Η σαλμονέλα ή αλλιώς σαλμονέλωση, είναι μια βακτηριακή ασθένεια του εντερικού σωλήνα. Είναι μια ομάδα βακτηρίων που προκαλούν τυφοειδή πυρετό, τροφική δηλητηρίαση, γαστρεντερίτιδα και άλλες ασθένειες. Οι άνθρωποι μολύνονται κυρίως από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάντε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πιό δυνατό!

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για τη σαλμονέλα που έχουν τα νωπά κοτόπουλα, ενώ και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα προϊόντα κρέατος είναι επικίνδυνα. Σε γενικές γραμμές, το κοτόπουλο ενέχει τον κίνδυνο σαλμονέλας, ειδιά στα νωπά κοτόπουλα.
Μέχρι στιγμής, πάνω απο 300 άνθρωποι σε 20 κράτη έχουν προσβληθεί από σαλμονέλα, με το 42% των ασθενών να έχουν νοσηλευτεί, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε πως τα κοτόπουλα είναι η πιό πιθανή πηγή σαλμονέλας. Δείτε κάποιες συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου της νόσου κατά το μαγείρεμα και πως να χειρίζεστε γενικά το ωμό κρέας: Αποφεύγεται την επιμόλυνση Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα υγρά από το κρέας μπορεί να μολύνουν άλλα αντικείμενα και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας, όπως ο πάγκος της κουζίνας, το μαχαίρι και πολλά άλλα.

http://i.usatoday.net/yourlife/_photos/2012/02/03/Wash-your-hands-of-food-safety-myths-CB10FVS8-x-large.jpg

Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και ξεκινάει απο το κρεοπωλείο απο όπου και θα το αγοράσετε. Για να αποφευχθεί αυτό κατά την αγορά του, οι καταναλωτές θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να στάζει από την τσάντα.
Τοποθετείστε το κοτόπουλο ή το κρέας σε μια άλλη πλαστική σακούλα, έτσι ώστε να μην μολύνουν τα υγρά άλλα τρόφιμα ή επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Κατά την προετοιμασία του μαγειρέματος, θα πρέπει να καθαρίζετε τα χέρια σας μετά την επαφή με το κοτόπουλο και τα καθαρά σκεύη και τις συσκευές που έρχονται σε επαφή με αυτό, όπως ένα ξύλο κοπής ή ένα μαχαίρι.

Μην πλένετε το κοτόπουλό σας. 

Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μάθει να πλένουν το ωμό κοτόπουλο, πράγμα που επιταχύνει τη διαδικασία της μόλυνσης απο τη σαλμονέλα, καθώς το νερό, πετάγετε προς διάφορα σημεία της κουζίνας, ακόμα και πιό μακριά. Καλό θα είναι, να αποφεύγετε αυτή τη μέθοδο, αφού το μόνο που κάνει, είναι να αξάνει τον κίνδυνο.

Ξεπαγώστε σωστά το κοτόπουλο 

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την απόψυξη του ωμού κοτόπουλου που έχει καταψυχθεί, όπως, το να το βάλετε στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Δεν θα πρέπει να ξεπαγώνετε το ωμό κοτόπουλο στον πάγκο. Ανεξάρτητα από ποιά μέθοδο θα ακολουθήσετε, θα πρέπει να εξασφαλίσετε, ότι το εξωτερικό του κοτόπουλου δεν είναι πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου για πάνω από τέσσερις ώρες. Θα πρέπει επίσης να λάβετε μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των υγρών του, την ώρα που αρχίζει η απόψυξη.

Μαγειρέψτε το σωστά 

Αναθερμάνετε τον φούρνο στους 165 βαθμούς. Δεν χρειάζεται να δείτε το χρώμα του για να διαπιστώσετε αν είναι μαγειρεμένο. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν υπάρχει μειωμένος κίνδυνος, είναι να το μαγειρεύετε σε μια εσωτερική θερμοκρασία 165 βαθμών. Συνιστάται η χρήση ευαίσθητου ψηφιακού θερμομέτρου, καθώς και ο έλεγχος της θερμοκρασίας του κοτόπουλου σε διάφορα σημεία.