24/10/13

Dimi Wise

Τι είναι η τεστοστερόνη και ποιά είναι η δράση της

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανδρών, σύμφωνα με την φυσιολογία. Θεωρείτε επίσης και υπεύθυνη για τη συμπεριφορά των ανδρών, που κάποιες φορές μπορεί να είναι πιό επιθετική, όπως και για τη συνεχή στύση που έχουν κάθε πρωί, με τις σεξουαλικές επιδόσεις να είναι πιο έντονες, αλλά και με δυνατότερα σώματα.

Η τεστοστερόνη βοηθάει στη μνήμη, στην αυξημένη λίμπιντο, προκαλεί αύξηση στις τρίχες του στήθους, του προσώπου, στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα. Βαθαίνει τη φωνή στην εφηβεία, μειώνει το λίπος στο σώμα, αυξάνει τη δύναμη και τη πυκνότητα στα κόκαλα, αυξάνει τη μυ'ι'κή μάζα και θέτει σε κανονική λειτουργία τα γεννητικά όργανα.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, που τους χορηγείτε ένεση τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να έχουν ανεπιθήμητα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους. Η ένεση αυτή γίνετε κάθε 3 εβδομάδες, ενώ στην αρχή, παρατηρείται μια δύναμη, μια αυτοπεποίθηση, μια δύναμη και μια ενέργεια. Καθώς όμως περνούν οι μέρες, αρχίζει η κούραση και η κατάθλιψη.

Τα άτομα αυτά, παρουσιάζουν ελλιπής σεξουαλική διάθεση και κόπωση, με αποτέλεσμα να επισκευτούν τον γιατρό. Παρόλα αυτά, οι άνδρες ξέρουν πως μετά τα 30 τα επίπεδά της αρχίζουν και πέφτουν. Και όσο πέφτει, τόσο περισσότερο την αποζητούν. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως χαρίζει την ψευδαίσθηση της νεότητας στους μεσήλικες άνδρες.

Και οι γυναίκες παράγουν τεστοστερόνη, αλλά σε πολύ μικρότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας παράγει απο 260 έως 1000 νανογραμμάρια ανά 10 λίτρα πλάσμα αίματος, ενώ μια γυναίκα παράγει περίπου 15 έως 70 νανογραμμάρια.

Υπάρχουν φυσικά και οι τυχεροί της υπόθεσης, που τους προίκισε η φύση και αυτοί που "ψάχνονται". Στα σπορ, η τεστοστερόνη, αρχίζει να εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε αυτούς που κέρδισαν σε έναν αγώνα, σε σχέση με αυτούς που έχασαν, που πέφτει στα φυσιολογικά επίπεδα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τι προκαλεί την χαμηλή τεστοστερόνη; 

Όταν ένας άνδρας γερνάει, η ποσότητα της τεστοστερόνης στο σώμα του μειώνεται σταδιακά. Αυτή η φυσική μείωση ξεκινά μετά την ηλικία των 30 ετών και συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Άλλες αιτίες των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης είναι:

- Τραυματισμός, μόλυνση ή απώλεια των όρχεων

- Χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο

- Γενετικές ανωμαλίες, όπως σύνδρομο Klinefelter (επιπλέον χρωμόσωμα Χ)

- Αιμοχρωμάτωση (πάρα πολύ σίδηρος στον οργανισμό)

- Δυσλειτουργία της υπόφυσης (αδένας του εγκεφάλου που παράγει πολλές σημαντικές ορμόνες)

- Φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η σαρκοείδωση (μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων)

- Φάρμακα, κυρίως ορμόνες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και κορτικοστεροειδή φάρμακα

- Χρόνιες ασθένειες

- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

- Η κίρρωση του ήπατος, το στρες και ο  αλκοολισμός

- Η παχυσαρκία (ιδιαίτερα το λίπος στην κοιλιακή χώρα)

Η σημασία της μείωσης της τεστοστερόνης είναι αμφιλεγόμενη και δυσνόητη.

Πώς θεραπεύεται η χαμηλή τεστοστερόνη; 

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

- Ενδομυϊκές ενέσεις, συνήθως κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες

- Έμπλαστρα τεστοστερόνης που φοριούνται ή στο σώμα ή στο όσχεο (ο σάκος που περιέχει τους όρχεις)

- Τζελ τεστοστερόνης

- Δισκία

- Μακράς διάρκειας υποδόριο εμφύτευμα τεστοστερόνης

Κάθε μία από αυτές τις επιλογές παρέχει επαρκή επίπεδα για την ορμονική υποκατάσταση. Ωστόσο, έχουν όλα διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :