28/10/13

Dimi Wise

Θυρεοειδής: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα υποφέρουν από τον θυρεοειδή. Το πραγματικό πρόβλημα όμως, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Τα προβλήματα του θυρεοειδή για τους άνδρες και τις γυναίκες προέρχονται από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού.
Όταν αυτός ο αδένας παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμονη ,έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πολλά προβλήματα υγείας. Γνωρίζοντας τα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδή μπορεί κανείς να πάει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, για τον έλεγχο και τη θεραπεία που χρειάζεται για να είναι υγιής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρυαγγείες - Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπείες

Τα συμπτώματα του θυρεοειδή

Υπάρχουν δύο τύποι θυρεοειδή - ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει πολύ λίγο ποσότητα θυρεοειδικής ορμονης. Αντιστρόφως, ο υπερθυρεοειδισμός, εμφανίζεται όταν παράγεται πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη. Κάθε κατάσταση παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία αναφέρονται παρακάτω:  

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:

Κούραση
Αύξηση του βάρους
Δυσκοιλιότητα
Αδύνατη μνήμη
Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Κατακράτηση υγρών
Κατάθλιψη
Μυ'ι'κοί πόνοι
Αργά αντανακλαστικά
Υψηλή χοληστερίνη
Βραδυκαρδία
Υπογονιμότητα
Ξηροδερμία και τριχόπτωση
Βρογχοκήλη  

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού:

Ανησυχία
Αϋπνία
Γρήγορη απώλεια βάρους
Διάρροια
Ταχυπαλμία
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Ευαισθησία των ματιών/διόγκωση
Διαταραχές όρασης

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε εξετάσεις για θυρεοειδή το συντομότερο δυνατό.  

Εξετάσεις

Πολλοί γιατροί έχουν διαφορετικές μεθόδους εξετάσεων. Οι γιατροί που ασκούν την παραδοσιακή ιατρική για παράδειγμα, θα σας κάνουν απλά μια εξέταση αίματος. Εάν η εξέταση δείξει ότι τα επίπεδα του θυρεοειδού σας είναι σε κανονικά επίπεδα, ο γιατρός σας, θα υποθέσει ότι δεν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. Δυστυχώς, αυτό θεωρείται φυσιολογικό και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων στην ιατρική κοινότητα. Οι περισσότεροι γιατροί σήμερα, γνωρίζουν πολύ καλά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την διάγνωση και ομαλή λειτουργία θυρεοειδή.  

http://3.bp.blogspot.com/-2l-oWDqG54E/UlEQobcW0VI/AAAAAAABST4/N6SwXAPR4Iw/s1600/thiroeidis-660.jpg

Διάγνωση

Στην πραγματικότητα, ο αδένας εκκρίνει 2 ορμόνες: την τριωδοθυρονίνη (Τ3) και την θυροξίνη (Τ4). Με μία απλά εξέταση αίματος, θα φανούν τα επίπεδα των δύο ορμονών και θα ελεγχθεί η λειτουργία του. Η ρύθμιση της λειτουργίας του, γίνεται και απο την TSH, μίας θυρεοειδοτρόπου ορμόνης που εκκρίνεται στην υπόφυση. Όταν τα επίπεδα της Τ3 και της Τ4, είναι χαμηλά και με υψηλά τα επίπεδα της TSH, τότε μιλάμε για υποθυρεοειδισμό, ενώ όταν είναι υψηλά τα επίπεδα της Τ3 και Τ4 και χαμηλά της TSH, μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός, μπορεί να ζητήσει και άλλες εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα, υπερηχογράφημα κ.α.  

Θεραπεία του θυρεοειδή

Η θεραπεία του θυρεοειδή, εξαρτάται ανάλογα με τον γιατρό τον οποίο θα επισκεφτείτε. Ο υπερθυροειδισμός, συνυπολογίζεται απο διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, η ανοχή σε αντιθυρεοειδικά σκευάσματα και την σοβαρότητα του προβλήματος. Η πιό συνηθισμένη θεραπεία σε αυτή την περίπτωση, είναι μια δόση ραδιενεργού ιωδίου, που εκτός απο την ξηρότητα στο λαιμό, δεν έχει παρενέργειες. Με αυτή τη μέθοδο, σε μερικές εβδομάδες, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται και συρρικνώνεται ο αδένας. Ο υποθυρεοειδισμός, είναι η πιό απλή θεραπεία, στην οποία χορηγείται μόνο μια καθημερινή δόση συνθετικής θυροξίνης, της λεβοθυροξίνης του νατρίου. Μετά απο συννενόηση με τον γιατρό, δίνεται και η κατάλληλη δόση για κάθε άτομο και έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και την ηλικία του. Αν είναι μικρότερη η δόση απο την απαιτούμενη, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, ενώ αν είναι μεγαλύτερη, τότε εμφανίζονται τα συμτώματα του υπερθυρεοειδισμού.
Είναι καλύτερα να πάρετε φάρμακα για τον θυρεοειδή με άδειο στομάχι, διότι ορισμένες τροφές (ιδιαίτερα εκείνες που είναι υψηλές σε φυτικές ίνες) μπορεί να τα απορροφούν. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τον θυροειδή,  ειδικά αν τα παίρνετε την ίδια ώρα της ημέρας. Αυτά είναι, η ασπιρίνη, συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών, καθώς και ορισμένα αντιόξινα. (Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση των φαρμάκων που σας χορηγούν).
http://sufismoyotrostemas.blogspot.com

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :