15/12/13

Dimi Wise

Επιληψία: Πως επηρεάζει την καθημερινότητα ενός ατόμου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πηγή της επιληψίας. Τα συμπτώματά της μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος και προέρχονται απο τον εγκέφαλο. Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες καθορίζουν τον "χαρακτήρα" της επιληψίας, τις επιπτώσεις της γενικά σε ένα άτομο και τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει αυτό το άτομο.


Η επιληψία μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην μάθηση. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει στην ελλάτωσή τους και να μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Η εμπειρία του καθενός είναι διαφορετική: ο καθένας επηρεάζεται με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς επηρεάζει η επιληψία το κάθε άτομο σε διαφορετικά πράγματα:

- Αν έχει κρίσεις.
- Τι είδους κρίσεις έχει πώς τον επηρεάζουν.
- Πόσο καιρό έχει επιληψία (αν έχει διαγνωστεί πρόσφατα ή πριν από πολύ καιρό).
- Πώς η επιληψία επηρεάζει την καθημερινή του ζωή και τι σημαίνει αυτό για κάποιον.
- Και για τα παιδιά, αν η επιληψία έχει επηρεάσει τη ζωή τους στο σχολείο σας και την μάθησή τους.

Η επιληψία είναι επίσης μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Το πως θα αισθάνεται κάποιος τώρα, μπορεί να αλλάξει σε σχέση με το πως θα αισθάνεται στο μέλλον.

Πως να μάθετε περισσότερα για την επιληψία. 

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την επιληψία, που μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την κατάστασή τους. Μπορούν να μιλήσουν με κάποιους ειδικούς, να διαβάσουν βιβλία για την επιληψία και να ψάξουν για άρθρα στο ίντερνετ. Ακόμα, μπορούν να γραφτούν σε ένα φόρουμ στο διαδίκτυο με συζητήσεις που γίνονται γύρω απο το θέμα.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με την επιληψία που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες ακόμα και για εσάς. 

http://kids.epilepsy.org.uk/files/2011/05/what_is_1.jpg

Μαθαίνοντας περισσότερα για την επιληψία σας, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν οι επιληπτικές σας κρίσεις ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο (για παράδειγμα θα συμβεί αν είστε πολύ κουρασμένοι ή σε συγκεκριμένες περιόδους του μήνα;). Μπορείτε να σημειώνετε σε ένα χαρτί, τις ημέρες του μήνα που σας πιάνουν αυτές οι επιληπτικές κρίσεις και να ψάξετε τρόπους (όπως ανέφερα παραπάνω, να διαβάσετε βιβλία ή να μπείτε στο διαδίκτυο, σε ένα φόρουμ) για να τις διαχειριστείτε. Και αν παίρνετε φάρμακα για την επιληψία, οι σημειώσεις αυτές, μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το φάρμακο έχει επιτυχία στη μείωση ή τη διακοπή αυτών των κρίσεων (συμβουλευτείτε έναν ειδικό).

Οι αιτίες που οδηγούν στην επιληψία. 

http://healthveda.com/wp-content/uploads/2013/01/epilepsy-causes-and-treatment.jpg

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να έχει επιληψία. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι, κληρονομικοί παράγοντες ή κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι. Μπορεί να γνωρίζει τον λόγο που έχει επιληψία, με την επίσκεψή του σε έναν γιατρό. Αν η επιληψία είναι αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή μιας εγκεφαλικής βλάβης, μερικές φορές, αναφέρεται ως συμπτωματική επιληψία και η ίδια αυτή η αιτία θα μπορούσε να επηρεάσει κάποιον. Για παράδειγμα, μια αιτία που επηρεάζει τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου θα μπορούσε να επηρεάσει και τη μνήμη. Η αιτία αυτή για παράδειγμα της επιληψίας, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης, η οποία είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της μάθησης.

Πώς η επιληψία επηρεάζει την καθημερινή ζωή. 

http://www.quarriers.org.uk/files/5813/2128/0229/epilepsyFieldwork_01.jpg

Περίπου το 80% των ατόμων που έχουν επιληψία μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά από τις σύγχρονες θεραπείες και σε μερικούς μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί και να επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ατόμων με επιληψία, την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Τα άτομα με σοβαρές κρίσεις που αντιστέκονται στην θεραπεία, έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης (απώλεια μνήμης), ιδιαίτερα εάν οι επιληπτικές κρίσεις, αναπτύχθηκαν στην πρώιμη παιδική τους ηλικία.

Συμπεριφορά και συναισθήματα απο το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους. 

http://nfs.stvfiles.com/imagebase/170/623x349/170303-best-friends-teenagers-from-epilepsy-youth-group-give-each-other-the-support-they-need.jpg

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους με επιληψία, ιδιαίτερα τα παιδιά, να αναπτύξουν περίεργες συμπεριφορές και συναισθηματικά προβλήματα. Μερικές φορές αυτά τα προβλήματα, προκαλούνται από την αμηχανία ή την απογοήτευση που σχετίζεται με την επιληψία. Άλλα προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τον εκφοβισμό, τα πειράγματα στο σχολείο και απο άλλες κοινωνικές ομάδες. Στα παιδιά, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, εάν οι γονείς τα ενθαρρύνουν θετικά, δεν ανταμείβουν την αρνητική συμπεριφορά τους και προσπαθούν να μένουν συντονισμένοι με τις ανάγκες και τα συναισθήματα του παιδιού τους. Η οικογένεια και οι φίλοι πρέπει να μάθουν να δέχονται και να ζουν με αυτά τα άτομα και όχι να τους επικρίνουν και να τους κατηγορούν, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την επιληψία τους με θετικό τρόπο.

Συμπεριφορά ως προς τα επιλειπτικά άτομα, στην εκπαίδευση και στην δουλειά. 

http://mattyfund.org/files/2011/06/Support-Group.jpg

Μια έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ (και αφορούσε μόνο όλη την Αμερική), έδειξε ότι το 56% των ατόμων με επιληψία βρίσκονται σε μικρότερες τάξεις (γυμνάσιο) και περίπου το 15% βρίσκεται στο πανεπιστήμιο-κολέγιο - ποσοστά πολύ χαμηλότερα από εκείνα του γενικού πληθυσμού. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι περίπου το 25% των ατόμων αυτών που είναι σε ηλικία να εργαστούν, είναι άνεργοι. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για τα άτομα με επιληψία στο σχολείο και στην δουλειά. Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες, οι οποίες επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Τα παιδιά με επιληψία μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να έχουν κάποιες οδηγίες ή άλλες πληροφορίες που να τα βοηθούν. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μιλήσουν με τους γονείς και να βρουν λογικούς τρόπους για να μπορεί το παιδί να συνυπάρξει με το περιβάλλον του σχολείου.
minhafilhagi.blogspot.com

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :