21/10/16

Dimi Wise

Διαλογισμός: 7 Τεχνικές Για Να Χαλαρώσετε Στην Δουλειά


Ο διαλογισμός είναι μια αρχαία πρακτική που στρέφει την προσοχή σε ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς. Μερικά από τα πρώτα γραπτά για την ιστορία αυτής της πρακτικής που εμφανίστηκαν, μαρτυρούν ότι προέρχεται από την ινδουιστική παράδοση γύρω στο 1500 π.Χ.. Ο συνδυασμός σώματος, νου και ψυχής μέσα από μια αυτοσυγκέντρωση και με τις κατάλληλες τεχνικές αναπνοής, είναι ο πρωταρχικός πυλώνας του διαλογισμού. Είναι το ιδανικό εργαλείο για το άγχος και βοηθά επίσης στην αυτοσυγκέντρωση. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του διαλογισμού είναι ότι μπορείτε να τον κάνετε οπουδήποτε θέλετε, ακόμα και στη δουλειά σας. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο αγχωτική είναι μια δουλειά, οπότε, έστω και ένα μικρό μέρος του διαλογισμού θα μπορούσε να σας κάνει να αισθανθείτε καλά. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι, ότι φυσικά και δεν μπορείτε να πάρετε τη στάση του Βούδα στον χώρο της εργασίας σας και να επικεντρωθείτε κάπου, όπως θα κάνατε στο σπίτι σας, αλλά σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 7 εύκολους τρόπους για να κάνετε διαλογισμό στην δουλειά σας.

1. Διαλογισμός με βαθιές αναπνοές

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο διαλογισμός βοηθάει στο να συγκεντρωθούμε σε ένα μόνο πράγμα, να διώχνουμε τις θετικές αλλά και τις αρνητικές σκέψεις μας, τα συναισθήματα και όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τη συγκεκριμένη στιγμή. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διαλογίζεστε στην δουλειά σας είναι να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές, χωρίς να δίνετε προσοχή στην τεχνική της αναπνοής. Θα πρέπει να μάθετε το πώς να αναπνέετε και να κλείνετε τα μάτια σας ή να τα κρατάτε ελάχιστα ανοιχτά, χωρίς να εστιάζετε σε τίποτα συγκεκριμένο γύρω σας.

HTML5 Icon


Τώρα, θέλετε να μάθετε το ρυθμό με τον οποίο θα αναπνέετε σωστά; Χαλαρώστε και αναπνεύστε φυσιολογικά από τη μύτη. Ούτε αργά ούτε και γρήγορα. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τον ρυθμό της αναπνοής σας για να ταιριάζει με την σωστή τεχνική. Μην ανησυχείτε για αν είστε σε θέση να επικεντρωθείτε σωστά. Το μυαλό σας θα "ταξιδεύει" σε διάφορα πράγματα, αφήστε το. Διάφορες σκέψεις θα σας έρθουν στο μυαλό, αλλά αφήστε τες να έρθουν. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να εξαφανίζονται αν δεν εστιάσετε σε αυτές. Στη συνέχεια, αναπνέοντας κανονικά και χαλαρώνοντας, θα νιώσετε μια ηρεμία.

2. Διαλογισμός χωρίς χρονοδιακόπτη

Είναι μια χρήσιμη μέθοδος διαλογισμού για όλους τους ανθρώπους που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αλλά μπορούν επίσης να εστιάσουν την προσοχή τους σε κάτι συγκεκριμένο. Βάλτε χρονοδιακόπτη κάθε μια ώρα. Με ποιο τρόπο; Ανεξάρτητα με το τι δουλειά κάνετε, μην χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο και αρχίσετε να χρονομετράτε την ώρα που θέλετε να αφιερώσετε για να κάνετε διαλογισμό. Για παράδειγμα. Θέλω να χαλαρώσω για λίγο (για περίπου 3-5 λεπτά). Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να βρείτε έναν χώρο και να καθίσετε σε ίσια στάση (σαν τον Βούδα) για να διαλογιστείτε. Δεν χρειάζεται να βάλετε χρονοδιακόπτη για να ξεπεράσετε για παράδειγμα το ένα λεπτό, μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ότι πέρασαν τα 60 δευτερόλεπτα. Ο διαλογισμός είναι κάτι που θα πρέπει να έρθει με φυσικό τρόπο, πράγμα που θα βοηθήσει το μυαλό σας να χαλαρώσει και να εστιάσει καλύτερα, ενώ τα επίπεδα του στρες θα μειωθούν σημαντικά. Όταν νιώσετε πως έχετε ηρεμήσει αρκετά και έχει αδειάσει το μυαλό σας από τις σκοτούρες της καθημερινότητας της δουλειάς, μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά και χωρίς άγχος.

3. Διαφραγματική αναπνοή

Αυτή η τεχνική έχει μια χαλαρωτική επίδραση τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα και μπορείτε να την ενσωματώσετε στο διαλογισμό στη δουλειά και να έχετε φανταστικά αποτελέσματα. Ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να αντιμετωπίσει την περιορισμένη αναπνοή. Εδώ είναι μερικά tips για το πώς να το κάνετε:

  • Εισπνέετε από τη μύτη
  • Γεμίστε την κοιλιά σας με αέρα σαν να φουσκώνετε ένα μπαλόνι (δεν χρειάζεται και να σκάσετε!)
  • Μετά, εκπνεύστε βαθιά
  • Επικεντρωθείτε (κατά την εκπνοή) στους πνεύμονες για να συνεχίσετε πάλι την ίδια διαδικασία με μια πιο βαθιά εισπνοή.

HTML5 Icon


4. Επικεντρωθείτε σε μια κόκκινη κουκκίδα

Εάν είστε συνεχώς ανήσυχοι και έχετε άγχος μετά από μια συζήτηση με συναδέλφους ή και με το αφεντικό σας, θα επωφεληθείτε από αυτό το διαλογισμό. Δεδομένου ότι η παραγωγικότητα μειώνεται σταδιακά όλη την ημέρα, ο διαλογισμός με την κόκκινη κουκκίδα μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε αρκετά. Η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη, απλά πρέπει να αγοράσετε ένα κόκκινο κυκλικό αυτοκόλλητο με κουκκίδες που μπορείτε να βρείτε σε κάθε κατάστημα ειδών γραφείου, ή ίσως να υπάρχει κάποιο και στο χώρο εργασίας σας. Βρείτε ένα τέτοιο αυτοκόλλητο, κολλήστε το σε έναν τοίχο και επικεντρωθείτε μόνο σε αυτό. Όταν εντοπίσετε την κόκκινη κουκκίδα, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι το σημείο αυτό πάνω στο οποίο θα κάνετε διαλογισμό για ένα ή δύο λεπτά. Η δύναμη αυτής της μεθόδου είναι ότι σας επιτρέπει να «επαναφορτίσετε» τις μπαταρίες σας και να συνεχίσετε με άλλη διάθεση τη δουλειά. Οπότε λοιπόν, κάθε φορά που θα νιώθετε πιεσμένοι, δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο για λίγα λεπτά, χωρίς να σκέφτεστε απολύτως τίποτα!

5. Διαλογισμός - Pranayama

Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια άσκηση γιόγκα, που φέρνει ηρεμία στο σώμα και το μυαλό. Είναι χρήσιμη, πρακτική και ταιριάζει απόλυτα όσον αφορά το περιβάλλον όπου εργάζεστε, χάρη στην ικανότητά της (της άσκησης) να μειώνει το άγχος και να βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση. Αν και είναι αρκετά εύκολο να εκτελέσει αυτή η τεχνική αναπνοής, απαιτούνται περισσότερα βήματα σχετικά με την στάση του σώματος (ορθή στάση).

6. Χαλάρωση του σώματος

Ο διαλογισμός για την χαλάρωση του σώματος είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστικός. Τα μάτια σας μπορείτε να τα έχετε ανοικτά ή κλειστά σε αυτή τη μέθοδο. Εδώ, το αντικείμενο της εστίασης είναι τα διάφορα μέρη του σώματος - να αισθάνεστε δηλαδή τα πόδια, τα χέρια, τους μυς κ.α. Μπορείτε να ξεκινήσετε να αισθάνεστε περισσότερο τα πόδια με τη μέθοδο της εστίασης και στη συνέχεια να προχωρήσετε προς τα επάνω, μέχρι να φτάσετε στο κεφάλι. Κατ 'αρχάς, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και επικεντρωθείτε στις αισθήσεις που νιώθετε στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος, π.χ. στα πόδια. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει στο μυαλό σας για ένα ολόκληρο λεπτό. Όταν σας έρχονται στο μυαλό διάφορες σκέψεις και συναισθήματα, αφήστε τα, χωρίς να εστιάσετε σε αυτά και, μετά θα εξαφανιστούν από μόνα τους. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε πάλι στα πόδια και στις αισθήσεις σας. Σταδιακά, ανεβείτε μέχρι τα γόνατα, τη βουβωνική χώρα, την κοιλιά, το στήθος, και άλλα μέρη του σώματος, όπως σκανάρει η ασφάλεια του αεροδρομίου το σώμα σας (αυτό να έχετε στο μυαλό σας σαν εικόνα - όχι όμως εκείνη τη στιγμή, αλλά με ποιο τρόπο θα κάνετε την άσκηση). Δεδομένου ότι αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αφήστε τη μέθοδο χαλάρωσης ολόκληρου του σώματος για το σπίτι και επιλέξτε δύο μόνο μέρη του, για να κάνετε διαλογισμό στη δουλειά. Αφεθείτε στις αισθήσεις σας και θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα χαλάρωσης και ξεκούρασης.

7. Οραματιστείτε

HTML5 Icon


Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του οράματα. Μπορεί να είναι κάποιο μέρος από την παιδική σας ηλικία, μια τοποθεσία που να είναι για εσάς μαγευτική, κάποιο άλλο μέρος που επισκεφθήκατε και ούτω καθεξής π.χ. ένας καταρράκτης. Φανταστείτε λοιπόν αυτό το μέρος και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Οραματιστείτε το τοπίο, ηρεμώντας. Το τοπίο αυτό θα πρέπει να είναι το αντικείμενο της εστίασης. Όπως συμβαίνει πάντα όμως, οι σκέψεις έρχονται συνεχώς μέσα στο μυαλό σας, οπότε δεν επικεντρώνεστε σε αυτές και τις αφήνετε να εξαφανιστούν από μόνες τους, γιατί θα γίνονται ολοένα και πιο επίμονες!

Συμπέρασμα

Ο διαλογισμός κάνει πάντα καλό τόσο στην ψυχική, όσο και στην σωματική υγεία. Είναι χαλαρωτικός, παρέχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, και είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να απαλλαγείτε από το στρες. Μπορείτε εύκολα να διαλογίζεστε στη δουλειά για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας και να διώξετε το άγχος με επιτυχία. Αυτό το άρθρο σας έδειξε επτά εύκολες τεχνικές που μπορείτε να τις εφαρμόσετε κάνετε. Καλή τύχη.

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :