10/11/13

Dimi Wise

10 συμβουλές για το ευαίσθητο στομάχι - Ποιό ρόλο παίζουν οι τροφές

Οι τροφές παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο για το ευαίσθητο στομάχι, αφού η διαδικασία της πέψης γίνεται αυτόματα και χωρίς να την ελέγχουμε. Αυτό όμως, δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να ανησυχούμε. Αυτή η σκέψη βασικά, είναι ένα τεράστιο λάθος. Αλλά πρώτα απ'όλα, θα πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα σχετικά με τη διαδικασία της πέψης στο στομάχι.

- Πρώτον, ο πεπτικός σωλήνας είναι ένας συναρπαστικός και θαυματουργός μηχανισμός που έχουμε μέσα μας, ο οποίος μπορεί να ασχοληθεί ταυτόχρονα με πολλές διαφορετικές τροφές, υποβάλλοντάς τες σε διάφορες αλλά και μερικές φορές, σε πολύ αντίθετες διαδικασίες.

- Δεύτερον, το πεπτικό σύστημα έχει να κάνει με το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο. Κάθε ένα από αυτά παίρνει τη βοήθεια των σιελογόνων αδένων της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Τώρα, ας δούμε πως λειτουργεί το καθένα απο αυτά με μια σύντομη περιγραφή.

Το στόμα 

Όταν μασάτε το φαγητό σας, αυτό, αναμιγνύεται με το σάλιο, το οποίο εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο σας, μαλακώνει την τροφή και μπορείτε να την καταπιείτε πιό εύκολα, ενώ η διαδικασία, ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο. Να ναφέρουμε, οτι το σάλιο περιέχει ένζημα, που διασπούν το άμυλο. Για να ολοκληρωθεί η αποτελεσματική πέψη των τροφών, πρέπει να τα μασάτε καλά.

Το στομάχι 

Φυσικά, μετά από το στόμα, το φαγητό πηγαίνει κάτω από τον οισοφάγο, στο στομάχι. Ο οισοφάγος, είναι ένας λεπτός σωλήνας που ωθεί τις τροφές και τα υγρά και η κίνηση αυτή ονιομάζεται περισταλτική κίνηση. Αυτές οι περισταλτικές κινήσεις συνεχίζονται σε όλη την πεπτική οδό και ελέγχονται από το νευρικό σύστημα, ενώ επηρεάζονται έμμεσα από την κατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Και κάτι που δεν έχετε ακούσει. Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη από μια ομάδα διαιτολόγων, συσχέτισαν την ένταση, την ανησυχία και τον φόβο με τη δυσπεψία, την καούρα και τους πόνους στο στομάχι.

Το λεπτό έντερο 

Το λεπτό έντερο είναι ένας μακρύς περιελιγμένος σωλήνας με συνολικό μήκος περίπου 6- 6,5 μέτρα. Ξεκινάει απο το στομάχι με τον πυλωρό και φτάνει μέχρι την ειλεοκολπική βαλβίδα, απ' όπου αρχίζει το παχύ έντερο. Στα πρώτα 25 εκατοστά του λεπτού εντέρου είναι ο δωδεκαδάκτυλος. Ο δωδεκαδάκτυλος περιβάλλει την κεφαλή του παγκρέατος και βρίσκεται πίσω από το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη. Επιπλέον, το ίδιο το λεπτό έντερο εκκρίνει ένζυμα (σακχαρόζη και λακτάση). Όλα αυτά, έχουν την ικανότητα να διασπούν διάφορα είδη τροφών. Είναι πολύ σημαντικό το λεπτό έντερο να διατηρείται σε υγιή κατάσταση.

Το συκώτι ή ήπαρ 

Το συκώτι ή ήπαρ βρίσκεται πάνω δεξιά στην κοιλιά, ζυγίζει 1,5 κιλό και αποτελείται από δύο λοβούς διαφορετικού μεγέθους και σχήματος. Το συκώτι, έχει πολλές λειτουργίες, όπως είναι η σύνθεση των πρωτε'ι'νών, η αποτοξίνωση και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών, που είναι απαραίτητες για την πέψη. Λαμβάνει παροχή αίματος τόσο από την ηπατική αρτηρία όσο και απο την πυλαία φλέβα, η οποία παρέχει επίσης τεράστιες ποσότητες οξυγόνου που χρειάζονται για τις πολλές λειτουργίες που έχει το συκώτι. Μια από τις κύριες λειτουργίες που έχει το ήπαρ είναι η παραγωγή της χολής, η οποία, είτε αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη μέχρι να την χρειαστεί το πεπτικό σύστημα. παχέος εντέρου. Μια άλλη βασική του λειτουργία είναι, η αποβολή των τοξικών ουσιών απο το σώμα μας.

Το παχύ έντερο

Το παχύ έντερο, λαμβάνει το νερό απο την τροφή, που δεν χωνεύτηκε απο την διαδικασία της πέψης στο λεπτό έντερο. Είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από το λεπτό έντερο, λαμβάνει την τροφή μετά την πέψη και το προετοιμάζει για την αποβολή. Το παχύ έντερο παίρνει το νερό από τη ρευστή μάζα η οποία φθάνει από το λεπτό έντερο και το μετατρέπει σε κόπρανα. Με τα κόπρανα αποβάλονται, κυτταρίνη, ανόργανη ύλη, τοξικές ουσίες, νεκρά βακτηρίδια  και τα υπολείμματα των εκκρίσεων του πεπτικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος στην κοιλιά: Πως να απαλλαγείτε

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω 10 συμβουλές.

1. Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια, μπανάνες και οι πατάτες τρώγονται καλύτερα ξεχωριστά, ως ένα μικρό γεύμα, απλώς και μόνο λόγω της ειδικής δομής τους.

2. Μικρά και συχνά γεύματα, αφού η μεγάλες ποσότητες, υπερφορτώνουν το στομάχι, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να αδειάσει και να γίνεται κακή διάσπαση των τροφών.

3. Όταν η ζάχαρη και πρωτεΐνες συνδυάζονται μεταξύ τους, σχηματίζουν τα αποφρακτικά ένζυμα που θα σαπίσουν της πρωτεΐνης στο στομάχι σας και θα αναστείλλουν το μεταβολισμό σας.

4. Τα τυριά και τα φρούτα, καλό είναι, όταν τα τρώτε μαζί, να είναι κάπως ξινά τα φρούτα, όπως για παράδειγμα, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια.

5. Οι μπίρες μαζί με πικάντικα φαγητά, αραιώνουν τα στομαχικά υγρά και δεν τα αφήνουν να λειτουργήσουν σωστά.

6. Όταν κάνετε συνδυασμό πρωτε'ι'νούχων τροφών (κρέας, ψάρι), να ξέρετε πως χωνεύονται καλύτερα σε όξινο περιβάλλον στομαχικών υγρών, ενώ τα αμυλούχα (ψωμί, πατάτες) σε αλκαλικό περιβάλλον. Αν θέλετε να φάτε αρκετό κρέας μια μέρα και θέλετε και πατάτες, φάτε λιγότερες πατάτες και αντίστροφα.

7. Πίνοντας κάτι αμέσως μετά το γεύμα σας, ή δύο ώρες αργότερα, θα αραιώσουν τα πεπτικά υγρά σας και μπορεί να βλάψουν την πέψη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι και καούρα.

8. Τα καρυκεύματα, όπως το τσίλι, η πάπρικα, ακόμη και μουστάρδα, αυξάνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και μπορεί να οδηγήσουν σε έλκος στομάχου.

9. Φάτε ένα φρούτο με άδειο το στομάχι και θα δείτε, πως το πολύ σε μισή ώρα θα το έχετε χωνέψει. Αν το φάτε με γεμάτο το στομάχι, δεν θα χωνευτεί καθόλου εύκολα και θα έχετε καούρες και αέρια.

10. Και γενικά, μην υπερφορτώνετε το στομάχι σας με διάφορες τροφές που έχετε στο τραπέζι σας. Κάντε έναν συνδυασμό, όπως ανέφερα παραπάνω και με μέτρο. Μπορείτε να τρώτε με ηρεμία το φαγητό σας, που βοηθάει στη χώνεψη και να αρχίσετε κάποια άσκηση. Με την άσκηση, η σύσφιξη των κοιλιακών, κάνει μαλάξεις στα έντερα, βοηθώντας έτσι, στη δραστηριοποίησή τους.





http://floridatechnet-irsc.weebly.com/

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :