17 συμβουλές για να διακοσμήσετε έναν κήπο


Η φροντίδα και η σωστή διακόσμηση του κήπου, μπορεί να τονίσει τα καλύτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σπιτιού σας. Εάν είστε έτοιμοι να επενδύσετε χρόνο και χρήμα για τον κήπο σας, τότε θα πρέπει να δώσετε όλη σας την προσοχή για να είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα.
Κάντε έρευνα για να βρείτε τα καλύτερα φυτά και διαβάστε προσπέκτους και ιστοσελίδες που δίνουν έμφαση στον σχεδιασμό αλλά και την διακόσμηση του κήπου. Εδώ, σας παρουσιάζουμε μερικές σημαντικές συμβουλές για να το κάνετε μόνοι σας:

Μέρος 1ο - Φτιάξτε ένα σχέδιο

http://www.tatogio.gr/images/mik_kipoi12_.jpg
1. Ελέγξτε τον χώρο. Κάντε μια βόλτα γύρω απο το σπίτι σας και παρατηρήστε τα σημεία του κήπου που θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Φτιάξτε ένα σχέδιο του σπιτιού, τοποθετήστε έναν φράχτη και ρίξτε μια ματιά σε άλλα σπίτια τριγύρω για να πάρετε ιδέες.

http://iliapress.gr/images/TROPOS_NA_ZEIS/fyta_kalokairi.jpg

2. Ψάξτε για φυτά. Μπορείτε να βρείτε μια ολόκληρη γκάμα απο διάφορα φυτά και λουλούδια που θα δώσουν έναν διαφορετικό αέρα φρεσκάδας και ομορφιάς στον κήπο σας. Η ποικιλία είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό (γεωπόνο) για τα είδη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθώς και για την ποιότητα του χώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάλτε αρωματικά φυτά στους εσωτερικούς σας χώρους

http://www.thessalonikicityguide.gr/images/site/1001/2243_kipologio.jpg

3. Κάνετε την έρευνά σας. Αγοράστε βιβλία και περιοδικά κηπουρικής. Θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στη σωστή οργάνωση και διακόσμηση.

Μέρος 2ο - Σχεδιάστε και διακοσμήστε τον κήπο σας

http://www.agelioforos.gr/files/FOTO_ENTYPON/2009/10/10/2009101000229-preview.jpg

1. Σκεφτείτε ποιά θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κήπου σας. Εάν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και χρήμα για ένα καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο. Τα χρώματα και τα σχέδια που θα επιλέξετε τώρα θα έχουν το μεγαλύτερο και διαρκή αντίκτυπο στον κήπο σας.

http://4.bp.blogspot.com/-jkzPtJ0fcxg/T16yVIDFL-I/AAAAAAAAA24/Il7i7WpMx0A/s640/palleta1.jpg

2. Φτιάξτε παλέτες κήπου. Ένα μικρότερο σπίτι ή εξοχικό φαίνεται πιό όμορφο με πολλές μικρότερες παλέτες. Ενώ για ένα μεγάλο, το σπίτι θα χρειστεί να έχει αρκετά μεγαλύτερες παλέτες γύρω από τον κήπο. Μπορείτε να τις διακοσμήσετε με τα λουλούδια και τα φυτά που θα έχετε επιλέξει, δίνοντάς τους έτσι την ζωντάνια που χρειάζεται.

http://ext.homedepot.com/community/blog/wp-content/wpuploads/ZipperPath1.jpg

4. Δέστε ένα κορδόνι με έντονα χρώματα γύρω από τα σημεία που θέλετε. Θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη απεικόνιση της εμφάνισης του κήπου σας.

http://www.econews.gr/wp-content/thumbnails/88745.jpg

5. Επιλογή τοποθέτησης φυτών. Επιλέξτε τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο ήλιο και βάλτε τα στη σωστή τοποθεσία και αυτά που χρειάζονται ίσκιο, σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να τα βλέπει ο ήλιος. Βεβαιωθείτε ότι το κάθε φυτό που έχετε στη διάθεσή σας, είναι ανθεκτικό στον ήλιο. Κάντε μια έρευνα πρώτα πριν προχωρήσετε.

http://www.daypress.gr/UserFiles/image/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97/MYRODIKA.jpg

6. Φτιάξτε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον κήπο σας. Αφού έχετε σχεδιάσει και διακοσμήσει τον κήπο σας πρώτα και, αφού έχετε επιλέξει και τα είδη φυτών που θα χρησιμοποιήσετε, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, που είναι, το σχέδιο για να έχετε τον καλύτερο εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας σε καλή κατάσταση για χρόνια.
  • Τοποθετήστε τα ψηλότερα φυτά στο πίσω μέρος των παλετών. Εάν δεν θέλετε να έχουν σκιά, δώστε περισσότερο χώρο στα φυτά σας. 
  •  Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα σχέδιο με ένα άλλο φυτό που έχει διαφορετικό χρώμα, ή να τα τοποθετήσετε σε διαγώνιες γραμμές με αυτά που έχουν το ίδιο χρώμα. 
  • Τοποθετήστε μέσα στον κήπο σας το ελάχιστο χώμα που μπορείτε, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν τα ζιζάνια .  
http://12dim-kater.pie.sch.gr/garden/img/nov/primoula.jpg

7. Διαμορφώστε τον κήπο σας. Συνεχίστε να διαμορφώνετε τον κήπο σας με ανάχωμα βάζοντας, κατιφέδες, παπαρούνες και γεράνια. Βάλτε τα μόνο μία φορά. Τα φωτεινά χρώματα θα δημιουργήσουν ένα ευχάριστο μοτίβο.

http://www.gargalianoionline.gr/wp-content/uploads/2014/03/132585642FC2EA9289D92F6208E966A2.jpg

8. Προσθέστε πράσινα φυλλώδη φυτά. Βάλτε μερικά αρωματικά, λαχανικά και βότανα στον κήπο σας για μεγαλύτερη ποικιλία και εμφάνιση.

Μέρος 3ο - Σχεδιάστε λαχανόκηπους

http://www.top7news.gr/sites/default/files/images/files.phpfilelaxanokipos11_fytokomia_819624060.jpg

1. Φτιάξτε υψωμένα παρτέρια για λαχανόκηπους ύψους 20 έως 30 εκατοστά. Ανάλογα με την έκταση, τοποθετήστε απο ένα μέχρι όσα μπορείτε στη μέση του κήπου, έτσι ώστε να μπορείτε να περνάτε και να έχετε μια άνεση. Οι διαστάσεις σε μήκος και πλάτος θα είναι ανάλογες και με την έκταση που έχει ο κήπος.

http://static.vita.gr/15693501_shutterstock_92995540.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYwNyUyZjE4JTJmMTU2OTM1MDFfc2h1dHRlcnN0b2NrXzkyOTk1NTQwLmpwZyZ3PTY1MCZoPTQ3MCZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3D%3D

2. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος έχει αρκετό ήλιο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα σκιερό σημείο στον κήπο για φυτά όπως το σπανάκι και τα βότανα. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά θα χρειάζονται 6 ή περισσότερες ώρες ήλιο κάθε μέρα. Αν σκοπεύετε να φυτέψετε πολλά λαχανικά για όλο το χρόνο, να λάβετε υπόψη σας την αλλαγή της θέσης του ήλιου το καλοκαίρι και το χειμώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στον κήπο σας θα πρέπει να έχει 6 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

http://www.newsbeast.gr/files/1/2013/06/13/krach4.jpg

3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει νερό κοντά. Είτε ποτίζετε με το χέρι είτε χρησιμοποιείται αυτόματο σύστημα άρδευσης, θα πρέπει οι μάνικες να είναι μεγάλες για να φτάνουν σε όλα τα σημεία του κήπου σας.

http://img.rt.com/files/news/25/9b/00/00/gmo.si.jpg

4. Συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο ή αγρότη της περιοχής σας. Μάθετε σχετικά με τους τύπους των λαχανικών που αναπτύσσονται καλύτερα και πόσο φως χρειάζονται απο τον ήλιο.

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-09/xalki12-thumb-large.jpg

5. Φτιάξτε ένα σχέδιο φύτευσης. Φυτέψτε σε δενδροστοιχίες, έτσι ώστε να μπορείτε να διαχωρίσετε τα είδη των φυτών και να δημιουργήσετε διαδρόμους μεταξύ των γραμμών, εάν είναι απαραίτητο.

http://www.filenades.gr/Photos/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84_140510010422.jpg

6. Μην ξεχάσετε να βάλετε καθίσματα. Ένας κήπος δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς να έχετε ένα μέρος για να καθίσετε και να απολαύσετε αυτό που έχετε δημιουργήσει. Επίσης, εάν έχετε αρκετό χώρο, μπορείτε να βάλετε και ένα τραπεζάκι.




lesenfantsnus