Αλλεργία: 3 βήματα για να ανακαλύψετε ποιές τροφές σας την προκαλούν

Πώς να εντοπίσετε το πρόβλημα 

Ο πιό απλός και αξιόπιστος τρόπος για να ανακαλύψετε σε ποιές τροφές έχετε αλλεργία, είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό, για να εντοπίσει το πρόβλημα και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και το πως να το διαχειριστείτε. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ανακαλύψετε ποιές τροφές σας προκαλούν αλλεργία.


1. Κοιλιοκάκη 

http://www.coeliac.gr/library/downloads/Docs/images/handnew.jpg

Παρά το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη, παρουσιάζετε σαν μια τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, στην πραγματικότητα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επιδεινώνεται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική πάθηση και καταστρέφει το εσωτερικό του τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Προκαλείτε κυρίως απο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τα συμπτώματα αυτής της νόσου, συχνά μοιάζουν με αυτά της ευαισθησίας στη γλουτένη ή τη λακτόζη. Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, σε διαβήτη, σε γαστρεντερική αλλεργία (GI ) και ακόμη και σε καρκίνο του λεπτού εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπότε, εάν έχετε διάρροια ή ευερέθιστο έντερο, να ελέγχετε πάντα την περίπτωση της κοιλιοκάκης. Οι εξετάσεις αίματος και οι βιοψίες του λεπτού εντέρου ανιχνεύουν συνήθως την κοιλιοκάκη. Οι γενετικές εξετάσεις μπορεί επίσης να αποκαλύψουν αν πάσχετε απο αυτή τη νόσο. Εάν έχετε κοιλιοκάκη: Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία, μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, βγάζοντας τελείως απο την διατροφή σας, τροφές που περιέχουν γλουτένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλεργίες: Τι να προσέχετε

2. Εξετάσεις για τις αλλεργίες 

http://medicaltv.eu/wp-content/uploads/2013/04/allergies_1.jpg

Εάν έχετε αποκλειστεί από την περίπτωση της κοιλιοκάκης, να κάνετε εξετάσεις για τυχόν αλλεργίες στις τροφές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία αν και είναι πολύ πιο συχνές στα βρέφη και στα παιδιά. Αν τρώτε ένα τρόφιμο και είστε αλλεργικοί σε αυτό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα το εντοπίσει αμέσως ως εισβολέα, ενώ προσβάλλει τις πρωτεΐνες και τους πολυσακχαρίτες, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις όπως οίδημα, εξανθήματα, ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, ακόμα και αναφυλαξία (είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που αρχίζει αιφνίδια και μπορεί να προκαλέσει θάνατο). Περίπου το 4% των ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία. Συνήθως, εμφανίζονται συμπτώματα στο δέρμα και στην αναπνοή. Αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμα. Πλέον, μπορεί μια αλλεργία να επιδεινωθεί σίγουρα; Αν και οι δοκιμές δεν είναι 100% ακριβείς, μπορεί ωστόσο να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

3. Δείτε σε ποιές τροφές έχετε δυσανεξία 

http://static.madata.gr/files/4_D/disanexia613_966681903.jpg

Είναι πιθανό να έχετε δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα συνήθως,  επειδή το σώμα σας παράγει πολύ λίγη ποσότητα απο ένα συγκεκριμένο ένζυμο, που απαιτείται για να γίνει καλά η χώνεψη της τροφής. Μπορεί επίσης να προκύψει απο το γεγονός ότι παλεύει ο οργανισμός να απορροφήσει ένα συγκεκριμένο συστατικό, εάν έχετε μια αρνητική αλλά μη αλλεργική αντίδραση σε κάποιες χημικές ουσίες όπως τα σαλικυλικά φάρμακα. Τα συμπτώματα δυσανεξίας είναι, οι κράμπες, η διάρροια, και άλλα που έχουν σχέση με τη γαστρεντερική αλλεργία (GI ), αλλά ένα τρόφιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικό πρόβλημα, πρόβλημα στο δέρμα, ακόμα και σε θέματα συμπεριφοράς, όπως αναφέρουν έρευνες. Αν και δεν είναι απειλητική η δυσανεξία για τη ζωή σας, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Με το να μην μεταβολίζεται σωστά η τροφή, χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το σώμα σας.

Παρατηρήστε λοιπόν προσεκτικά τη διατροφή σας με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας. Παρακολουθείτε καθημερινά οτιδήποτε και να τρώτε για δύο εβδομάδες. Μερικές φορές δυστυχώς, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως. Υπολογίζοντας καθημερινά τις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά τελικά θα νιώσετε πιο υγιείς από ποτέ, ακολουθώντας το πρόγραμμα και τις συμβουλές του γιατρού σας. Είναι μια σημαντική πρόοδος να γνωρίζετε ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε για να νιώσετε επιτέλους καλύτερα. Είναι εκπληκτικό το πόση ενέργεια θα έχετε στο μέλλον.

Μην ξεχνάτε: Με τα πρώτα συμπτώματα αλλεργίας, να τρέξετε αμέσως στον γιατρό!