15/10/16

Dimi Wise

7 Συμβουλές Για Να Βάψετε Ένα Χαλί


Δεν σας αρέσει το χρώμα του χαλιού σας; Μην απογοητεύεστε και μην φοβάστε ότι θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετά χρήματα για να το αντικαταστήσετε, αφού μπορείτε να το βάψετε απλά και εύκολα μόνοι σας και με πολύ χαμηλό κόστος! Αλλάξτε το σχέδιο εάν θέλετε και δημιουργήστε ένα μοντέρνο χαλί, είτε πρόκειται να το στρώσετε κάτω είτε θέλετε να το βάλετε ως μια διακοσμητική πινελιά στον τοίχο ενός δωματίου. Να πούμε εδώ, ότι εάν πρόκειται να το βάλετε σε κάποιον τοίχο, καλό θα ήταν να το κάνετε στο υπνοδωμάτιό σας, για να δώσετε έναν αέρα φρεσκάδας και ομορφιάς. Αλλά μπορείτε να το βάλετε και σε όποιο δωμάτιο εσείς θέλετε και πιστεύετε ότι ταιριάζει καλύτερα. Διαβάστε 7 σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βάψετε ένα χαλί στο χρώμα και σε οποιοδήποτε σχέδιο εσείς επιλέξετε.

1. Επιλέξτε το χρώμα προσεκτικά

HTML5 Icon


Μην επιλέξτε ακρυλικό ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα, γιατί το χαλί σας θα καταλήξει να έχει μια σκληρή και τραχεία επιφάνεια. Και ενώ θα μπορούσατε απλά και μόνο να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο και μια μπογιά, δεν θα πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα αν αγοράσετε ένα σπρέι βαφής χαλιών.

Πάρτε και ένα διαλυτικό χρωμάτων για να μπορείτε να διορθώνετε τυχόν λάθη που θα κάνετε. Σε περίπτωση που το σχέδιό σας δεν ταιριάζει με αυτό που είχατε αρχικά στο μυαλό σας, το διαλυτικό αυτό μπορεί να διορθώσει το λάθος και να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή με προσεκτικές κινήσεις και χωρίς να βιάζεστε.

2. Προετοιμασία

HTML5 Icon


Μαζέψτε αρκετές παλιές σελίδες περιοδικών και εφημερίδων για να καλύψετε αλλά και να προστατεύσετε ένα μεγάλο μέρος του δωματίου. Ή αλλιώς, μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να κάνετε το βάψιμο έξω από το σπίτι. Μετακινήστε το χαλί σας προς το παράθυρο του σωματίου ή έχοντας την πόρτα ανοιχτή (εάν βρίσκεστε κοντά στην εξωτερική πόρτα του σπιτιού) για να αερίζεται καλά ο χώρος. Τώρα, καλύψτε τους τοίχους που είναι κοντά στο χαλί, με μερικές εφημερίδες και μια ταινία, για να μην πάει η μπογιά από το σ΄πρέι βαφής επάνω τους.

3. Σχεδιασμός

HTML5 Icon


Χαράξτε με το σπρέι την περιοχή όπου θέλετε να βάψετε και να σχεδιάσετε αυτό που θέλετε. Αν σκοπεύετε να καλύψετε το χαλί σας με ένα απλό χρώμα, πάρτε μια μεζούρα και μετρήστε καλά τις διαστάσεις του, έτσι ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε και να βάψετε πάνω στην περιοχή που έχετε ορίσει. Για παράδειγμα, ένα θέλετε να κάνετε κάτι στο κέντρο, η σωστή μέτρηση των διαστάσεων θα σας βοηθήσει να βρείτε και τη σωστή θέση. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ χρώμα που δεν θα φαίνεται και πολύ, πριν βάλετε το κανονικό χρώμα που θέλετε.

Βάλτε ταινία στα σημεία που δεν θέλετε να βάψετε. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε πολλά χρώματα, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε μια ταινία έξω από την περιοχή που σκοπεύετε να βάψετε το χαλί, όπως κάνετε και όταν θέλετε να βάψετε έναν τοίχο. Μετά την βαφή με σπρέι, αφήστε το να στεγνώσει, αφαιρέστε την ταινία και στη συνέχεια βάλτε μια άλλη στην περιοχή ή στο σημείο που θέλετε, για να βάλετε άλλο χρώμα. Αυτό, σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολλά χρώματα.

4. Διαδικασία βαφής του χαλιού

HTML5 Icon


Όταν ξεκινήσετε με το σπρέι, κρατήστε το τουλάχιστον 2.5-5 εκατοστά μακριά από το χαλί για να απλωθεί καλά το χρώμα και να μην είναι τόσο έντονο όταν πέφτει επάνω του.

Αποφύγετε την ανακίνηση του δοχείου πάνω από την περιοχή που θέλετε να βάψετε για να μην λερώσετε τον χώρο και φυσικά να απλωθεί σωστά, όπως ανέφερα πιο πριν.

Ρίξτε το χρώμα με το σπρέι πάνω από το χαλί σιγά σιγά. Αν το πρώτο πέρασμα είναι πολύ ελαφρύ, επαναλάβετε το βήμα μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα (να καλυφθεί τελείως το σημείο που θέλετε).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να βάψετε ξύλινα πατώματα - 5 βήματα

5. Σημεία

Ξεκινήστε από το ένα άκρο του χαλιού στο άλλο άκρο. Βεβαιωθείτε ότι είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την κάλυψη της βαφής πριν προχωρήσετε προς τα εμπρός. Δεν θα πρέπει να αφήνετε κανένα σημείο κενό, γιατί κάνει μια αντίθεση το χρώμα που θα βάλετε, με το παλιό, που αισθητικά, δεν φαίνεται καθόλου ωραίο.

6. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει

HTML5 Icon


Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει πριν από προσθέσετε νέο χρώμα για το σχεδιασμό σας. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά θα πρέπει να το κάνετε με τον σωστό τρόπο και είναι κάτι, που αξίζει την αναμονή σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει την ταινία βαφής σωστά, έτσι ώστε, όταν περάσετε δεύτερο και τρίτο χέρι το χρώμα με το σπρέι, να μπορείτε να τοποθετήσετε ξανά την ταινία βαφής στα σημεία όπου έχετε ήδη βάψει (να έχει στεγνώσει πρώτα). Ποτέ μην τοποθετείτε την ταινία σε ένα ήδη βαμμένο σημείο, εκτός εάν έχει στεγνώσει εντελώς.

7. Είναι Έτοιμο

Περιμένετε μέχρι το χαλί να είναι εντελώς στεγνό πριν το στρώσετε κάπου. Τυπικά, ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να στεγνώσει είναι από 8 έως 10 ώρες ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου και την υγρασία που μπορεί να υπάρχει (εάν είναι μέσα στο σπίτι). Δίνει άλλον αέρα στον χώρο, αλλά και στη συνολική διακόσμηση του σπιτιού σας.

Οι παραπάνω συμβουλές, ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να βάψετε το χαλί στο χρώμα και σε οποιοδήποτε σχέδιο θέλετε.

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :