12/10/16

Dimi Wise

Πάγκρεας: Οι 10 Καλύτερες Τροφές


Το πάγκρεας βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα πίσω από το στομάχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών τους, ενώ λίγοι είναι αυτοί που νοιάζονται για την υγεία του πάγκρεας.

Ωστόσο, για να τονώσετε τη συνολική σας υγεία, δεν θα πρέπει να αγνοήσετε την υγεία του πάγκρεας, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο του σώματος.

Το πάγκρεας έχει δύο βασικές λειτουργίες. Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τις ορμόνες που παράγει και επίσης, παράγει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη.

Το πάγκρεας βοηθά το σώμα να διαλύσει τις τροφές πιο αποτελεσματικά και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Επίσης, μαζί με την ινσουλίνη, το όργανο αυτό παράγει πολλές σημαντικές ορμόνες, όπως πολυπεπτίδια, σωματοστατίνη και γλυκαγόνης.

Αν το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, μπορούν να προκύψουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η παγκρεατίτιδα και ακόμη και ο καρκίνος του πάγκρεας. Αν και οι αιτίες των δυσλειτουργιών του δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη λειτουργία του. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορεί να το θεραπεύσουν και να το προστατεύσουν.

Εδώ είναι 10 εκπληκτικές τροφές που βοηθούν στην καλή υγεία του πάγκρεας.

1. Σκόρδο

HTML5 Icon


Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται allicin, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του πάγκρεας.

Το σκόρδο περιέχει επίσης και άλλες ευεργετικές θρεπτικές ουσίες, όπως θείο, αργινίνη, ολιγοσακχαρίτες, φλαβονοειδή και σελήνιο, το οποίο έχει θετικές επιδράσεις στους ιστούς του πάγκρεας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην Ασία για το καρκίνο, αναφέρει την προληπτική και θεραπευτική ικανότητα του σκόρδου σε καρκινικά κύτταρα.

Είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικό τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του διαβήτη. Έχει αντιϋπεργλυκαιμικές και υπολιπιδαιμικές ιδιότητες. Βοηθά στη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης στο αίμα και δίνει τη δυνατότητα στο πάγκρεας να παράγει επαρκή ινσουλίνη.Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, ελέγχουν καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα.

2. Γιαούρτι Πρόβειο

HTML5 Icon


Το πρόβειο γιαούρτι, είναι άλλη μια καταπληκτική τροφή που κάνει καλό για το πάγκρεας.

Το πρόβειο γιαούρτι βοηθά στην αντικατάσταση και την αναπλήρωση των υγιών βακτηρίων στο έντερο, το οποίο είναι σημαντικό για να είναι υγιές και το πεπτικό σύστημα. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι σημαντικό και για την υγεία του πάγκρεας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμο και για τη θεραπεία των προβλημάτων που συνδέονται με το πάγκρεας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στην Applied and Environmental Microbiology (Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία), αναφέρει ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην θεραπεία και στη μείωση της να παγκρεατίτιδας σε περιράματα που έγιναν σε ζώα. Τα ζώα που έλαβαν θεραπεία με προβιοτικά είχαν μολυνθεί λιγότερο τα ζωτικά τους όργανα, στους ιστούς του πάγκρεας και είχαν λιγότερο σοβαρή ανοσολογική απόκριση κατά τη διάρκεια της οξείας παγκρεατίτιδας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο BMC Medicine, αναφέρει ότι η υψηλή πρόσληψη πρόβειου γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις για κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

3. Σπανάκι

HTML5 Icon


Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β, τα δύο θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το πάγκρεας για να λειτουργήσει σωστά.

Όταν το σώμα λαμβάνει αυτές τα δύο θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα φλεγμονής στο πάγκρεας. Η φλεγμονή στο πάγκρεας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, το σπανάκι περιέχει ένα ισχυρό συστατικό που καταπολεμά τον καρκίνο και ονομάζεται MGDG, που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας.

Φάτε σπανάκι σε καθημερινή βάση, ενσωματώνοντας το σε σούπες, σαλάτες, χυμούς ή φτιάξτε smoothies.

4. Κουρκουμάς

HTML5 Icon


Ο κουρκουμάς, είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται καθημερινά στο μαγείρεμα, ενώ κάνει επίσης καλό και στο πάγκρεας.

Περιέχει αντικαρκινικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη πολλών μορφών του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πάγκρεας. Τα συστατικά που περιέχει ο κουρκουμάς βοηθούν στο καταστραφούν τα πιθανά καρκινικά κύτταρα, χωρίς να καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Anticancer Research, διαπιστώθηκε ότι ένα μοναδικό εκχύλισμα κουρκουμά γνωστό ως λιποσωμιακή κουρκουμίνη, μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση για τη χημειοθεραπεία του θανατηφόρου καρκίνου του πάγκρεας.

Ο κουρκουμάς είναι επίσης ένας ισχυρός αντι-φλεγμονώδες παράγοντας που προστατεύει το πάγκρεας, αποτρέποντας οποιοδήποτε είδος φλεγμονής.

Αυτό το μπαχαρικό κάνει ακόμα καλό και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη του διαβήτη.

Σε άλλη μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα κουρκουμίνης μείωσε αποτελεσματικά τον αριθμό των προ διαβητικών ατόμων που τελικά ανέπτυξαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ βελτίωσε και τη συνολική λειτουργία των β-κυττάρων.

5. Μύρτιλα (Blueberries)

HTML5 Icon


Όλα τα μούρα κάνουν καλό για την υγεία του πάγκρεας, αλλά τα μύρτιλα είναι τα καλύτερα για το σκοπό αυτό.

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το πάγκρεας από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος του πάγκρεας.

Βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και γενικά κάνει καλό σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2. Όπως παρατηρήθηκε και σε μελέτη από επιστημονικό έντυπο το "American Journal of Clinical Nutrition", τα μύρτιλα αλλά και η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες των μούρων αυτών, βοηθάει στη μείωση της αγγειακής βλάβης που δημιουργείται στο πάγκρεας που προκαλείται από το διαβήτη. Για να διατηρήσετε το πάγκρεας σας υγιές, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα φρέσκα μύρτιλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάντε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πιό δυνατό!

6. Μπρόκολο

HTML5 Icon


Το μπρόκολο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του πάγκρεας. Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα ενώσεων που περιέχουν θείο και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του πάγκρεας, όπως και πολλών άλλων οργάνων.

Είναι πλούσιο σε απιγενίνη που ενισχύει την υγεία του πάγκρεας και γενικά δίνει υγεία και ενέργεια στον οργανισμό, ενώ σε μια μελέτη σχετική, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό "Journal of Surgical Research" αναφέρεται ότι, η στοματική χορήγηση της απιγενίνης σε αρουραίους, μετά από πειράματα για την παγκρεατίτιδα, φαίνεται να προστατεύει το παγκρεατικό ιστό. Έτσι, η χορήγηση της απιγενίνης θα μπορούσε προληπτικά να βελτιώσει την βλάβη στο πάγκρεας σε μεγάλο βαθμό.

Το μπρόκολο, εκτός των άλλων, μειώνει ακόμα και τη χοληστερόλη αλλά και το οξειδωτικό στρες, παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του πάγκρεας.

7. Κόκκινα Σταφύλια

HTML5 Icon


Ένα άλλο φρούτο που βοηθάει πολύ είναι τα κόκκινα σταφύλια. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ένα φυτικό συστατικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τους ιστούς του πάγκρεας από τις ελεύθερες ρίζες. Με την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, τα κόκκινα σταφύλια βοηθούν στο να μειωθεί ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας ή ο καρκίνος του πάγκρεας. Επίσης αποτρέπει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη φλεγμονή.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες στα κόκκινα σταφύλια βελτιώνουν το μεταβολισμό υδατανθράκων στο σώμα για τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα.

Όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες που απαιτούνται για να προσδιοριστεί η χρησιμότητα της ρεσβερατρόλης στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Current Medicinal Chemistry δείχνει ότι οι πολυφαινόλες ρυθμίζουν το μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων και μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ αυξάνουν το μεταβολισμό των λιπιδίων και βελτιώνουν το οξειδωτικό στρες.

Να τρώτε μια χούφτα κόκκινα σταφύλια κάθε μέρα.

8. Γλυκοπατάτες

HTML5 Icon


Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υγεία στο πάγκρεας.

Η κατανάλωση γλυκοπατάτας βοηθά στη ρύθμιση των κυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας. Στην πραγματικότητα, αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την σταδιακή απελευθέρωση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης, αυτές οι πατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Μια μελέτη του 2000 που δημοσιεύθηκε στην Biological & Pharmaceutical Bulletin, δείχνει ότι η φλούδα τους, έχει σημαντική αντιδιαβητική δράση μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Απλά αντί για κανονικές πατάτες, προτιμήστε τις γλυκοπατάτες, εάν ενδιαφέρεστε να έχετε ένα υγιές πάγκρεας.

Μαζί με τις γλυκοπατάτες, άλλα φρούτα και λαχανικά του ίδιου χρώματος είναι, τα καρότα, το καλαμπόκι και τα πορτοκάλια, που είναι επίσης ευεργετικά για το πάγκρεας.

9. Μανιτάρια Reishi

HTML5 Icon


Τα μανιτάρια Reishi, δεν είναι μόνο γευστικά, βοηθούν και στην καλή λειτουργία του πάγκρεας. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια και ήταν μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Αυτά τα μανιτάρια περιέχουν ισχυρά αντι-φλεγμονώδη συστατικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οίδημα γύρω από το πάγκρεας. Οπότε με αυτό τον τρόπο, μειώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης της παγκρεατίτιδας.

Τα μανιτάρια Reishi, είναι επίσης πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά όπως η βήτα-γλυκάνη, οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια. Τα φυτοχημικά αυτά συστατικά, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών στο σώμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο πάγκρεας. Προστατεύουν τους υγιείς ιστούς από τα καρκινικά κύτταρα, ενώ μπορούν ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται από το ήπαρ για να παράγει γλυκόζη.

Μπορείτε να τρώτε αποξηραμένα μανιτάρια Reishi ή σε μορφή εκχυλίσματος. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στην αγορά σε υγρή μορφή, σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης.

10. Γλυκόριζα

HTML5 Icon


Αυτό το αρχαίο βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί χιλιάδες χρόνια πριν ως φυτικό φάρμακο και ως γλυκιά αρωματική ουσία για τροφές, κάνει επίσης καλό στην υγεία του πάγκρεας. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, ένας από τους κύριους λόγους που παρουσιάζεται και ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Ενισχύει επίσης την παραγωγή της χολής για την πέψη των τροφών. Η γλυκόριζα περιέχει επίσης αντιδιαβητικές ιδιότητες. Η ουσία που ονομάζονται "amorfrutin" βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η amorfrutin μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του λιπώδους ήπατος (αύξηση λίπους στα κύτταρα του συκωτιού) και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια σχετική μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στην "Drug and Chemical Toxicology" αποκάλυψε ότι η γλυκόριζα μπορεί να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον διαβήτη λόγω της αντιοξειδωτικής της και αντιϋπεργλυκαιμικής της ιδιότητας.

Πίνετε 2 έως 3 φλιτζάνια τσαγιού γλυκόριζα κάθε μέρα ή απλά πάρτε ένα συμπλήρωμα αφού ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :