7 τρόποι για να προλάβετε τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου στον κόσμο και κάτι που μπορεί να μειώσει αυτή την κατάσταση ή ακόμη και να αντιστρέψει τη διαδικασία της καρδιαγγειακής νόσου, αποτελεί μεγάλο ενδιαφέρον για όλους μας.
Με τον όρο καρδιακές παθήσεις, ενοούμε τη στεφανιαία νόσο, την αρρυθμία και τις λοιμώξεις της καρδιάς. Παρά το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι μια σοβαρή κατάσταση, υπάρχουν μερικές απλές επιλογές για τον τρόπο ζωής που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης. Η έννοια της προληπτικής ιατρικής, όπου μπορούμε όλοι μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας, είναι η καλύτερη μέθοδος και πρακτική για να μειωθούν οι πιθανότητες να αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις. Ένα πρόγραμμα για την μείωση των καρδιακών παθήσεων, στηρίζεται στην απώλεια βάρους και στην αποφυγή των κακών συνηθειών, για ενδυνάμωση της καρδιάς και καλυτέρευση της υγείας.  

Παρακάτω θα δείτε 7 τρόπους για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις:

http://www.innovation.ca/sites/innovation.ca.lab.ahundredanswers.com/files/Impact/640_x_350_main-resized-istock-000012507108small.jpg

1. Κόψτε ή μειώστε το κάπνισμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συντριπτικά, αφού το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό, αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, κλείνει τις αρτηρίες τις καρδιάς και προκαλεί και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας για φάρμακα και άλλα βοηθήματα για την διακοπή του καπνίσματος, για να σας βοηθήσει να σταματήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια. 
  • Μείνετε μακριά από τον καπνό και απο οτιδήποτε περιέχει νικοτίνη (π.χ. τσίχλες νικοτίνης), ο οποίος (καπνός) στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία αναγκάζοντας την καρδιά σας να δουλεύει γρηγορότερα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της πίεσης του αίματος και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αυξάνει και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
http://www.bliss.com/files/2013/06/boat-pose-2.jpg
2. Να ασκείστε τακτικά για να διατηρήσετε το βάρος σας. Κάντε κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα ή και περισσότερο. Όχι μόνο βοηθάει άμεσα στη μείωση κινδύνου της καρδιακής νόσου, αλλά μειώνει έμμεσα και τις πιθανότητές ανάπτυξής της. 
  • Να ασκείστε τακτικά για να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα, γιατί με αυτό τον τρόπο διατηρείτε η καλή υγεία της καρδιάς, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου 2. Να ασκείστε τακτικά, να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε, για να μειωθεί σημαντικά το άγχος. 
  • Τα αυξημένα επίπεδα στρες είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της καρδιακής νόσου. Αυξήστε την ένταση της σωματικής δραστηριότητας με την ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητά σας. Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, πηγαίνετε μια βόλτα για 10 λεπτά, πηγαίνετε με τα πόδια σε μία κοντινή απόσταση. Δεν χρειάζεται να πάρετε το αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μέσο.  
http://3.bp.blogspot.com/-3B7l3dcH0eM/Ul4km6ynzBI/AAAAAAAAALc/S_9TiMZ-SMU/s640/weight-loss-tips.jpg

3. Παρακολουθήστε προσεκτικά το βάρος σας καθώς μεγαλώνετε. Καθώς μεγαλώνουμε, είμαστε πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους. Τα άτομα που είναι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και ο διαβήτης. Η μείωση του βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
  • Υπολογίστε το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να δείτε αν έχετε περισσότερο σωματικό λίπος σε σχέση με το ύψος σας. Κάποιος με ΔΜΣ 25 ή υψηλότερο θεωρείται υπέρβαρος και έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρδιακές παθήσεις. Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να μετρήσετε την περίμετρο της μέσης σας. Ένας άνθρωπος με 40 ίντσες και πάνω θεωρείται υπέρβαρος για τους άνδρες, και 35 ίντσες και πάνω για τις γυναίκες. Επειδή το κοιλιακό λίπος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την καρδιά, ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας καλύτερα. 
http://www.realfarmsteadcheese.com/wp-content/uploads/2014/03/Seasonal-Summer-Salad-with-Grilled-Nectarines-and-Black-Peppercorn-Northern-Gold-7-12-14-640x350.jpg

4. Τρφές για πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, όπως γιαούρτι με ελάχιστα λιπαρά, ασπράδια αυγών και τυριά χωρίς λιπαρά. Υπάρχει μια έρευνα και για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που δείχνει ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μειώνεται όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Και μιλάμε φυσικά για τα ψάρια (π.χ. σολομός και σκουμπρί), λιναρόσπορος, ελαιόλαδο και λάδι καρύδας, που συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, κυρίως στους άντρες, χωρίς να υπάρχει απόδειξη προηγούμενης καρδιαγγειακής νόσου.
  • Μειώστε την ποσότητα των τροφίμων που τρώτε που περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανητά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τη μαργαρίνη και τους ψημένους ξηρούς καρπούς. 
  • Αυξήστε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε κάθε μέρα. Βάλτε ένα στόχο, να τρώτε για παράδειγμα 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Οι φυτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. 
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Επιλέξτε αλεύρι ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη, μαύρο ρύζι και κριθάρι. 
Μείνετε μακριά από το άσπρο ή το ραφιναρισμένο αλεύρι, το άσπρο ψωμί, τα μπισκότα, το ψωμί καλαμποκιού, τα λιπαρά σνακ, τα κέικ, τις πίτες και τα γλυκά. Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που τρώτε. Αν αυτό που τρώτε είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, και το πόσο τρώτε είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς. Μην κάνετε υπερκατανάλωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό λίπος, χοληστερόλη και περισσότερες θερμίδες.

http://www.memd.me/wp-content/uploads/2014/06/blog-mens-health-month-tips.jpg

5. Πρόγραμμα υγείας για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση τακτικά, για αρκετό καιρό. Αν δείτε ότι οι μετρήσεις δεν είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, οι πιο συχνοί έλεγχοι μπορεί να είναι απαραίτητοι. Να ελέγχεται τα επίπεδα χοληστερόλης κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από την ηλικία των 20 ετών. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, κάντε πιό συχνούς ελέγχους. Τα άτομα με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο μπορεί να χρειάζεται να ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης κάθε χρόνο.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας για ένα τεστ σακχάρου του αίματος για να ελέγξετε τον διαβήτη και, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου. 
http://cdn.mg.co.za/crop/content/images/2012/01/12/yoga8973LS_i2e-cropped.jpg/640x350/

6. Μάθετε πώς να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος. Ποιές καταστάσεις στη ζωή σας, σας προκαλούν στρες και άγχος; Προσπαθήστε να τις αντιμετωπίσετε. Βρείτε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους που δεν μπορούν να εξαλειφθούν, όπως το στρες στο χώρο εργασίας. Κάντε κάποιες βασικές αλλαγές πάνω σε αυτό, όπως το να ξεκινήσετε να κάνετε γιόγκα, διαλογισμό, αρωματοθεραπεία και τεχνικές βαθιάς αναπνοής, για να χαλαρώσετε.
  • Το γέλιο επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. 
http://howtochow.com/wp-content/uploads/2014/02/sleep.png

7. Αρκετός ύπνος. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και κόψτε οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη μετά τις 2 το μεσημέρι. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Να ασκείστε τακτικά για να ενισχυθούν τα επίπεδα σεροτονίνης. Να μην βλέπετε τηλεόραση ή να χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι.
Συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, για να σας δώσει καλύτερες συμβουλές ως προς την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.




humberphotography.blogspot.com labschool223.weebly.com