8/10/16

Dimi Wise

Πράσινο Τσάι: 15 Εκπληκτικά Οφέλη


Το πράσινο τσάι, είναι από τα πιο γνωστά βότανα και ίσως το πιο υγιεινό ρόφημα στον κόσμο. Ενώ προέρχεται από την Κίνα, το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται ως φάρμακο, καθώς και ως ένα δροσιστικό ρόφημα σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Είναι καλό για τον πονοκέφαλο, ακόμα και για διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα της υγείας που δημιουργούνται από το στρες, το άγχος και την καθιστική ζωή που είναι φαινόμενο της εποχής μας. Πολλές σοβαρές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι είναι αντι-καρκινικό, αντι-διαβητικό, αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά επίσης την κακή αναπνοή, ελέγχει την κακή χοληστερόλη και πολλά περισσότερα - αν αυτό είναι υπερβολική περιγραφή για το πράσινο τσάι, τότε διαβάστε την συνέχεια παρακάτω ...

1. Αντιστέκεται στην ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου

HTML5 Icon


Εργαστηριακές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το πράσινο τσάι περιέχει φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται "πολυφαινόλες", είναι αντιοξειδωτικές και έχουν αντι-καρκινικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Στο ανθρώπινο δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων. Το πράσινο τσάι απομακρύνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες.

Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποκάλυψε ότι το πράσινο τσάι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του καρκίνου του στόματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν πράσινο τσάι ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες για τις αντι-καρκινικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού έχουν παραμείνει ασαφείς, οι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι βοηθά στην αντίσταση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι σε χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση σε πράσινο τσάι έχουν την τάση να αναπτύσσουν σε υψηλότερο βαθμό μια αντίσταση έναντι του καρκίνου από ό, τι σε εκείνες τις χώρες όπου η κατανάλωση είναι μικρότερη.

2. Προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 2

Το 2004, μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαβητικά ποντίκια που τους έδωσαν πράσινο τσάι, ως εκ θαύματος εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Πώς συνέβη αυτό; - Το πράσινο τσάι εμποδίζει το ένζυμο αμυλάση που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες, να απελευθερωθεί στο αίμα. Αυτό απαιτεί μικρότερη ποσότητα ινσουλίνης για να μεταφέρει τη γλυκόζη στο αίμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πράσινο τσάι να μειώνει την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης.

3. Βοηθά στην απώλεια βάρους

HTML5 Icon


Σε αντίθεση με πολλά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά για την απώλεια βάρους, το πράσινο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό αργά. Η πολυφαινόλες και η καφεΐνη που περιέχει ενεργοποιεί μια σταδιακή διαδικασία δημιουργίας θερμότητας στο σώμα που είναι γνωστή ως "θερμογένεση". Αυτή με τη σειρά της, ενεργοποιεί τη διαδικασία οξείδωσης και την καύση του λίπους. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ ανέφερε ότι οι υπέρβαροι άνδρες που έπιναν πράσινο τσάι τρεις φορές την ημέρα έκαιγαν 200 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και τα καλά νέα είναι ότι άλλαξαν και ριζικά τη διατροφή τους και άρχισαν να γυμνάζονται πιο τακτικά.

4. Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

HTML5 Icon


Η θρόμβωση ή η απόφραξη των αρτηριών είναι η πιο κοινή αιτία εμφραγμάτων σε όλο τον κόσμο. Η θρόμβωση στην καρδιά, είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο και προκαλείται από τη συσσώρευση "τριγλυκεριδίων". Τα τριγλυκερίδια, είναι ένα είδος λίπους στο αίμα που χρησιμοποιείται από το σώμα μας για την παραγωγή ενέργειας. Τα υψηλότερα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και τα επιπλέον λιπαρά που εμφανίζονται με τη μορφή λιπώδους ιστού, προκαλούν την απόφραξη στις αρτηρίες. Αυτά τα επιπλέον λίπη, όπως η κακή χοληστερόλη, αντιδρούν αρνητικά με το οξυγόνο στο αίμα. Ορισμένα συστατικά του πράσινου τσαγιού λειτουργούν ως "απορροφητές" αυτών των λιπών επιβραδύνοντας την απορρόφηση και το μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια τα απομακρύνουν. Έτσι, το να πίνουμε πράσινο τσάι είναι εντελώς προληπτικό!

5. Μειώνει την υπέρταση

Το πράσινο τσάι είναι σίγουρα πιο υγιεινό από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και σίγουρα βοηθά στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Η καφεΐνη που περιέχει, δρα ως διεγερτικό, ενισχύοντας τη διάθεση και αυξάνοντας την εγρήγορση. Αν και σπάνια με το πράσινο τσάι, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί, επίσης, να είναι κάποιος πιο επιρρεπής σε ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν έχει ευαισθησία στη καφεΐνη, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, το σώμα μπορεί να μεταβολίσει την καφεΐνη σε 2 έως και 10 ώρες, με τις 4 ώρες να είναι ο μέσος όρος.

6. Ασπίδα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ

HTML5 Icon


Ο Χένρυ Πόλσον, διάσημος νευρολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν είναι ένας από τους πολλούς γιατρούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη δύναμη που περιέχει ένα συστατικό απο το πράσινο τσάι και είναι ένα φλαβονοειδή, με την ονομασία EGCG. Οι περισσότεροι νευρολόγοι είναι της γνώμης ότι η EGCG προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Η τοξική πρωτεΐνη β-αμυλοειδές συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και συχνά σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα - με αποτέλεσμα την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ - λόγω της EGCG - αλλά και από άλλες μορφές άνοιας.

7. Προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρατήρησαν ότι τα φυσικά συστατικά του πράσινου τσαγιού βοηθούν στη ενίσχυση των κυττάρων Τ Gammadelta. Τα κύτταρα Τ Gammadelta είναι είναι σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια σε διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις. Με άλλα λόγια, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού προστατεύει τον οργανισμό μας από τις πιο βασικές μορφές επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο τσάι: Πως θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

8. Καταπολεμά τις αλλεργίες

HTML5 Icon


Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση του δημοφιλούς αυτού ροφήματος, μπορεί να σας ανακουφίσει. Ερευνητές στην Ιαπωνία εντόπισαν μια ένωση στο πράσινο τσάι που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη, που εμποδίζει την αλλεργική απόκριση, ενώ υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει παρόμοια αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπότε, αν υποφέρετε από αλλεργίες, μπορείτε να πίνετε πράσινο τσάι άφοβα και φυσικά και σε περίπτωση που έχετε ακόμα και συνάχι.

9. Εμποδίζει την ανάπτυξη της αρθρίτιδας

HTML5 Icon


Μία πρωτεΐνη γνωστή ως κυτοκίνη, η ιντερλευκίνη-1 βήτα ή IL-1Β (είναι μία βασική προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη), παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδόμηση του χόνδρου των αρθρώσεων των οστών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η EGCG που υπάρχει στο πράσινο Τσάι εμποδίζει την IL-1Β να παράγει πρωτεΐνες και ένζυμα που διαπερνούν τις αρθρώσεις και προκαλούν βλάβη μεταξύ των αρθρώσεων των οστών. Εκτός από αυτό, η EGCG αναστέλλει επίσης τη δραστηριότητα τριών άλλων μορίων, την IL-6, την COX-2 και την προσταγλανδίνη Ε2 που προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει, πόσο καλό αντι-φλεγμονώδες φάρμακο είναι το πράσινο τσάι.

10. Το πράσινο τσάι προλαμβάνει την κακή αναπνοή

HTML5 Icon


Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο στόμα καταστρέφουν τα πρωτεϊνούχα υποστρώματα και παράγουν τη κυστεΐνη και τη μεθειονίνη που τελικά μετατρέπονται σε πτητικές ενώσεις του θείου. Αυτές οι ενώσεις είναι η πιο σημαντική αιτία της κακής αναπνοής. Μια ομάδα από Ιάπωνες επιστήμονες μελετούν την επίδραση που έχει το πράσινο τσάι στις πτητικές αυτές ενώσεις θείου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον έλεγχο της κακοσμίας του στόματος λόγω της απολυμαντικής και αποσμητικής ιδιότητάς του. Το πράσινο τσάι αποτελείται από πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που ελέγχουν τον αριθμό των μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα.

11. Προστασία κατά της ηπατίτιδας

Το πράσινο τσάι αποτελείται από πολυφαινολικές κατεχίνες, γαλλική επικατεχίνη (ECG), επιγαλλοκατεχίνη (EGC) και διάφορα άλλα συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντι-βακτηριακές ιδιότητες. Η EGCG στο πράσινο τσάι εμφανίζει μία αξιοσημείωτη αντι-ιική δράση κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού της ηπατίτιδας C. Να εξηγήσουμε ότι απλά, η EGCG εμποδίζει τον ιό HCV ή της ηπατίτιδας C να εισέλθουν στα κύτταρα του ήπατος, διασφαλίζοντας έτσι ότι το πράσινο τσάι είναι ένα πολύ δυνατό ρόφημα για τον οργανισμό!

12. Αποτελεσματικό ενάντια στην τροφική δηλητηρίαση

HTML5 Icon


Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα επιβλαβή βακτήρια μολύνουν τα τρόφιμα και τα προϊόντα που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά ή είναι αποθηκευμένα σε σημεία που οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές. Προκαλεί εμετό, αφυδάτωση και έντονο κοιλιακό άλγος και γενικά διαρκεί για ημέρες. Ωστόσο, η χρόνια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αποβεί μοιραία. Το πράσινο τσάι αποτελείται από κατεχίνες, οι οποίες έχουν μια στυπτική δράση, αλλά έχουν και ισχυρές αντι-βακτηριακές ιδιότητες ικανές να σκοτώσουν τα βακτήρια στα τρόφιμα. Το πράσινο τσάι επιβραδύνει επίσης την ανάπτυξη της σαλμονέλας, ενώ οι κατεχίνες εμποδίζουν τα βακτήρια να επιτεθούν στην επιφάνεια των τροφίμων. Εκτός από την ευεργετική αυτή δράση που έχουν, οι κατεχίνες καταστρέφουν επίσης τις τοξίνες που προκαλούνται από τα βακτήρια.

13. Ανακουφίζει από το στρες και την κούραση

Η επίμονη κούραση οδηγεί σε κόπωση και μπορεί πολλές φορές να είναι μη αναστρέψιμη. Ένα πείραμα που έγινε σε αρουραίους, παρατηρήθηκε ότι αυτοί που είχαν χορηγηθεί με μια ορισμένη δόση EGCG κολύμπησαν για μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι εκείνοι που τους χορηγήθηκε φυσιολογικός ορός. Αυτό το πείραμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η EGCG που υπάρχει στο πράσινο τσάι έχει αντιοξειδωτική δράση στο ήπαρ και καταστρέφει την οξείδωση που οφείλεται στο στρες. Ως εκ τούτου, το πράσινο τσάι μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για πολλούς ανθρώπους ώστε να ξεπεράσουν το άγχος και την κούραση της καθημερινής ρουτίνας.

14. Μειώνει την τριχόπτωση

HTML5 Icon


Η DHT είναι μια ανδρική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την απώλεια μαλλιών στους ενήλικες άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι κατεχίνες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι βοηθούν στην καταστολή των επιπέδων DHT και έτσι βοηθούν στη θεραπεία της τριχόπτωσης, με φυσικό τρόπο. Άλλα συστατικά, όπως τα καροτενοειδή, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ασκορβικό οξύ εμποδίζουν επίσης την τριχόπτωση και βοηθούν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των μαλλιών.

15. Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη

Ένα απλό πείραμα που διεξάγεται από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία έδειξε ότι μια ομάδα εθελοντών που έπιναν ένα ρόφημα που περιείχε 27,5 γραμμάρια από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, είχαν καλύτερη απόδοση στη δουλειά τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι διεγείρει την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να θυμούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία τους. Με λίγα λόγια, αυξάνει την ποσότητα των νευρικών ινών που βοηθούν τη μνήμη.

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :