27/9/16

Dimi Wise

15 Σούπερ Τροφές Που Βελτιώνουν Την Πέψη


Η πέψη παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στο σώμα μας και αν σε περίπτωση την αμελήσουμε εντελώς, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία και ακόμη και να αρρωστήσουμε. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, συμβάλλει στην αποβολή των αχώνευτων ουσιών που προσλαμβάνουμε από τις τροφές που τρώμε. Η πέψη είναι η πιο σημαντική λειτουργία του οργανισμού, μέσω της οποίας τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων πηγαίνουν σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αλλά το πεπτικό σύστημα δεν θα λειτουργήσει σωστά εάν δεν τρώμε τις σωστές τροφές και δεν πίνουμε τακτικά νερό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η πέψη. Υπάρχουν τόσες πολλές υγιεινές τροφές, που μπορούν να βελτιώσουν την πέψη. Δοκιμάστε αυτές τις σούπερ τροφές για την σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

1. Γλυκοπατάτες



HTML5 Icon

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική τροφή για τη θεραπεία της δυσπεψίας. Πολλοί άνθρωποι τις προτιμούν χωρίς τη φλούδα, αν και καλό θα ήταν να την τρώτε, γιατί, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, μαγγάνιο και σύνθετους υδατάνθρακες. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης πολύ άμυλο που βοηθάει στην καλή λειτουργία της πέψης. Ο άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να τρώτε γλυκοπατάτες είναι ότι κάνουν καλό για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως του εντέρου, του πεπτικού έλκους και του δωδεκαδακτυλικού έλκους.

2. Μέντα



HTML5 Icon

Γνωρίζατε ότι η μέντα βελτιώνει την πέψη; Μπορείτε να θέλετε να την δοκιμάσετε αν δεν το έχετε ήδη από πριν. Γνωστή για τα αντιφλεγμονώδη της συστατικά, η μέντα παραμένει το πιο πολύτιμο είδος τροφών που πρέπει να καταναλώνετε για να διατηρείτε το πεπτικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.

Μπορείτε να κάνετε το εξής:

  • Ρίχνουμε δύο ποτήρια νερό σε μια κανάτα
  • Ρίχνουμε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας στο νερό και ανακατεύουμε καλά.
  • Και το πίνουμε για να βελτιώσουμε την πέψη μας.

3. Τζίντζερ



HTML5 Icon

Το τζίντζερ είναι ένα αντι-φλεγμονώδες και αντι-βακτηριακό τρόφιμο. Πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Το τζίντζερ βοηθά στη βελτίωση της πέψης, κρατάει το πεπτικό σύστημα υπό έλεγχο και περιορίζει τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Μπορείτε να κάνετε το εξής:

  • Θα ήταν πολύ καλό, αν πίνατε ένα τσάι με τζίντζερ. Είναι επίσης καλό, να περιλαμβάνεται στα γεύματα σας.
  • Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να το φάτε με μέλι για να επιταχυνθεί έτσι, η διαδικασία μεταφοράς των τροφών από το στομάχι στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου.

4. Μήλο



HTML5 Icon

Το μήλο είναι το καλύτερο φάρμακο για τις στομαχικές διαταραχές. Συνιστάται να τρώτε κυρίως τη φλούδα του, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης, η οποία ανήκει στις φυτικές ίνες. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν ιδιαίτερα στη δυσκοιλιότητα. Η καθημερινή κατανάλωση, σας κάνει να αισθάνεστε κορεσμό. Περιέχει, επίσης, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν άλλες ουσίες που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα, να κινούνται πιο γρήγορα προς διάφορα σημεία του οργανισμού. Άλλες ιδιότητες που περιλαμβάνει είναι, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, ανόργανα άλατα, κάλιο και φώσφορο, τα οποία μειώνουν τη δυσκοιλιότητα.

5. Γιαούρτι



HTML5 Icon

Λέμε ότι το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό προβιοτικό τρόφιμο. Είναι επίσης, πλούσιο σε lactobacillus βακτήρια, τα οποία αποκαθιστούν την ισορροπία της πεπτικής οδού. Το γιαούρτι είναι μια από τις πιο εξαιρετικές τροφές που μπορείτε να τρώτε καθημερινά για να βελτιώσετε το πεπτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποτοξίνωση με φρούτα


6. Βρώμη



HTML5 Icon

Γιατί η βρώμη είναι γνωστή ως μία από τις καλύτερες τροφές για καθαρισμό του εντέρου; Λοιπόν, ο λόγος είναι απλός. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο βοηθούν στην ανακούφιση του οργανισμού από την δυσκοιλιότητα, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

7. Κεράσια



HTML5 Icon

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία κάνουν καλό στην πέψη, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, βοηθούν και στα προβλήματα της δυσκοιλιότητας.

8. Χουρμάδες



HTML5 Icon

Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται τακτικό καθαρισμό, και η σωστή επιλογή των τροφίμων είναι σημαντικός παράγοντας για διατήρηση του ελέγχου της πέψης. Καλό θα είναι, τους χουρμάδες να τους τρώτε το πρωί με γάλα ή σκέτους. Ο καρπός τους είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αυτό σας κάνει να νιώθετε καλά και γεμάτοι ενέργεια. Οι χουρμάδες αυξάνουν την ποσότητα των φιλικών βακτηρίων στο σώμα. Οι πολύ σημαντικές βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που περιέχουν, αυξάνουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στην κοιλιά. Είναι εύπεπτο και δίνει ενέργεια μέσα σε 30 λεπτά από την στιγμή που θα το καταναλώσετε.

9. Τα Φύλλα Του Παντζαριού



HTML5 Icon

Τα φύλλα του παντζαριού είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, σίδηρο και ασβέστιο, τα οποία θα ανακουφίσουν το στομάχι σας από τα προβλήματα δυσπεψίας. Αυτές οι καταπληκτικές θρεπτικές ουσίες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σωλήνα.

10. Αβοκάντο



HTML5 Icon

Το αβοκάντο είναι στα φρούτα εκείνα, τα οποία περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και αυτός είναι ο λόγος που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της πέψης. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λίπη του αβοκάντο βοηθούν τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας να λειτουργούν σωστά. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι επίσης υπεύθυνα για τη μετατροπή της βήτα-καροτίνης σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας του εντέρου.

11. Μπανάνες



HTML5 Icon

Οι μπανάνες, εκτός από γλυκά φρούτα, βοηθούν επίσης το πεπτικό σύστημα, ενώ οι γιατροί, τις συστήνουν, για να έχουμε ένα ισορροπημένο γεύμα στη διάρκεια της ημέρας. Οι μπανάνες δεν είναι μόνο καλές, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, αλλά περιέχουν φυτικές ίνες και είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Διευκολύνουν την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και τη γενική βελτίωση της πέψης.

12. Παπάγια



HTML5 Icon

Αυτό το τροπικό φρούτο είναι το καλύτερο για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων. Είναι πλούσια σε παπαΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των πρωτεϊνών στο στομάχι. Οπότε, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών γίνεται πιο εύκολα, ενώ βελτιώνει και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Αν έχετε προβλήματα στο στομάχι να τρώτε παπάγια, λόγω της αντι-φλεγμονώδης ιδιότητάς της, που βοηθάει επίσης στη καταπράυνση του στομάχου. Άλλα οφέλη που έχει είναι ότι, διαλύει τα λίπη και ανακουφίζει από την καούρα και τις αλλεργίες.

13. Καρότα Και Νερό Με Λεμόνι



HTML5 Icon

Τα καρότα περιέχουν και αυτά πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Το νερό με λεμόνι μαζί, είναι ένα άλλο φυσικό συμπλήρωμα για τη θεραπεία της δυσπεψίας. Η κατανάλωση του νερού με λεμόνι το πρωί θα ανακουφίσει τη δυσπεψία γρηγορότερα και θα βοηθήσει γρήγορα στην αποβολή βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό και την ενίσχυση της όρεξή σας.

14. Παντζάρια



HTML5 Icon

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο, κάτι το οποίο, τα καθιστά εξαιρετικά καλή λύση για τα πεπτικά προβλήματα όπως είναι οι κοιλιακές διαταραχές. Διατηρούν επίσης το πεπτικό σύστημα υγιές, αφού αποβάλουν τις βλαβερές ουσίες. Περιέχουν βεταΐνη, μια ένωση της οποίας ο ρόλος, είναι η βελτίωση της πέψης, η μείωση από το φούσκωμα και η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

15. Αγγούρι Και Ντομάτα



HTML5 Icon

Είναι μια πολύ καλή λύση για αυτούς που έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες και το στομάχι τους. Το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες, σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο και σε φυλλικό οξύ. Καλό θα είναι να πίνετε έναν χυμό αγγουριού κάθε μέρα για ταχύτερη ανακούφιση από την καούρα, το πεπτικό έλκος, την οξύτητα του στομάχου και τη γαστρίτιδα. Οι ντομάτα από την άλλη, είναι πλούσια σε πηγή μαγνησίου, καλίου, λυκοπενίου, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, που βοηθούν με τη σειρά τους στη βελτίωση της πέψης.

Αυτές οι 15 σούπερ τροφές θα βοηθήσουν και θα βελτιώσουν την καλή λειτουργία του πεπτικού, αλλά αυτό, που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι, ότι θα πρέπει η κατανάλωσή τους να γίνεται πιο συχνά και όχι μια φορά την εβδομάδα. Και αυτό φυσικά, με μέτρο!

Dimi Wise

About Dimi Wise - Βρείτε μας στα social media -

To Dimiwise.gr έχει θέματα που αφορούν την υγεία, την ομορφιά, το σπίτι αλλά και την ψυχαγωγία. Περιηγηθείτε στο blog και διαβάστε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας ενδιαφέροουν. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τα καλύτερα άρθρα του διαδικτύου με τα Top 10 και πολλά άλλα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Εγγραφή στο blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :